Puumalassa jaetaan yli sata ilmaista katiskaa — Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma kannustaa norppaturvalliseen kalastukseen

Timo Seppäläinen

Uhanalaista saimaannorppaa voi auttaa siirtymällä katiskakalastukseen.
Uhanalaista saimaannorppaa voi auttaa siirtymällä katiskakalastukseen.

Puumalan Norppapuistossa järjestetään ensi lauantaina maksuton Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma. Tapahtumassa yleisölle jaetaan yli sata norppaturvallista Saimaa-katiskaa.

Katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen norpille vaarallisen verkkokalastuksen välttämisestä.

Tilaisuuteen osallistuvat voivat halutessaan myös luovuttaa pois vanhoja kalaverkkojaan. Tapahtumalla on tarkoitus kannustaa Saimaan alueen vapaa-ajan kalastajia norppaturvalliseen kalastamiseen.

Oikeanlaisella katiskakalastuksella voidaan suojella saimaannorpan lisäksi myös uhanalaisia lohikaloja, kerrotaan tapahtuman tiedotteessa.

Katiskoiden jakamisen lisäksi Norppapuistossa myös huutokaupataan näyttelijä Tommi Korpelan ottamat ja signeeraamat norppakuvat. Korpela on näytellyt esimerkiksi elokuvassa Miehen työ ja suuren suosion saavuttaneessa M/S Romantic -televisiosarjassa.

Tapahtumassa yleisölle jaetaan yli sata norppaturvallista Saimaa-katiskaa.

Tapahtuman muuhun ohjelmaan kuuluu esimerkiksi yhteislaulutilaisuus, infopisteitä erilaisista aiheista sekä askartelua ja norppatatuointeja lapsille. Tapahtumaa juontaa esimerkiksi Vares — Kaidan tien kulkijat -elokuvasta tuttu näyttelijä Jarmo Mäkinen.

Vaihda verkot katiskaan -yleisötapahtumassa nähdään myös Juho ”Norppa” Taskinen, haukiniemeläinen dokumentaristi, luontokuvaaja ja -kirjailija. Taskinen on erikoistunut työssään saimaannorppiin ja Saimaan luontoon.

Kaikille avointa Vaihda verkot katiskaan -tapahtumaa järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto SLL sekä Puumalan kunta. Tapahtuma alkaa Puumalan Norppapuistossa lauantaina 6.7. kello 11 ja kestää noin kolme tuntia.

Saimaa-katiska on ammattikalastaja Markku Kettusen kokeilumalliin perustuva kaksinieluinen pyydys. Katiskan tekee norppaturvalliseksi turvalanka, joka estää pyydyksen nielun leviämisen.

Lanka estää saimaannorpan kuutteja tunkeutumasta katiskaan kalojen perässä. Saimaa-katiskan voi myös koota itse luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta löytyvillä ohjeilla.