Mikkelin Karikon kierräysastiat täyttyvät vauhdikkaasti — Lisää kapasiteettia on luvassa juhannuksen jälkeen

Karikon K-Supermarketin Rinki-ekopisteen keräysastiat ovat täyttyneet vauhdilla. Kysynnän seurauksena pisteelle tuodaan juhannuksen jälkeen lisäastiat pakkausmuoville ja keräyskartongille.

Vesa Vuorela

Karikon Rinki-ekopisteelle on tulossa juhannuksen jälkeen lisäsäiliöitä.
Karikon Rinki-ekopisteelle on tulossa juhannuksen jälkeen lisäsäiliöitä.

Suomalaiset ovat innostuneet muovin keräämisestä ja se näkyy Mikkelissäkin. Paikallisten keräyspisteiden pakkausmuoviastiat täyttyvät vauhdilla.

Karikon K-Supermarketin Rinki-ekopisteellä jopa niin vauhdikkaasti, että lisäkapasiteettia tarvitaan. Karikon jätteenkeräyspisteen tilavuutta ollaan kasvattamassa noin 50 prosentilla.

— Kartongille ja muoville on tulossa kaksi lisäsäiliötä, kertoo Ringin Itä-Suomen aluepäällikkö Jari Koivunen.

Uudet lisäsäiliöt Karikkoon saadaan juhannuksen jälkeisellä viikolla.

— Valmistajan mukaan silloin ne ovat valmiina. Sitten meillä on vielä ulkopuolinen toimija, joka käy tarkastamassa säiliöt, Koivunen avaa.

Lakimuutoksia tulossa

Karikon nykyisiinkin keräysastioihin mahtuisi periaatteessa vielä muovia, sillä säiliöt täyttyvät väljästi. Muovi ja keräyskartonki painuvat puristettaessa helposti kasaan ja mahtuvat parhaimmillaan pieneenkin tilaan.

— Totta kai ymmärrämme, että ihmiset eivät halua kättään astioihin työntää. Siellähän voi olla vastassa vaikka huumeneuloja, toteaa Koivunen.

— Mutta periaatteessa säiliöihin mahtuisi vielä kaksinkertainen määrä, hän jatkaa.

Ringin keräyspisteiden astiat ovat tilavuudeltaan noin seitsemän kuutiometriä, eli 7000 litraa. Tilavuus vastaa noin kymmentä tavallista kerrostaloasunnon jäteastiaa.

Suomessa kerätyn muovijätteen määrä kasvaa tällä hetkellä hurjaa vauhtia.

— Kasvu on vuodessa noin 50 prosenttia, eli ihan valtavaa, Koivunen sanoo.

Kasvava jätteen määrä asettaa vaatimuksia myös jätteitä ja pakkauksia koskevaan lainsäädäntöön. Tällä hetkellä esimerkiksi Rinki jarruttelee uusien jätepisteiden perustamista, vaikka kysyntää olisi.

— Uusi jätelaki on tulossa. Kesän jälkeen varmaan ollaan viisaampia sen suhteen, Koivunen kertoo.

Juttua täydennetty 18.6. kello 10.18: lisätty tieto siitä, että jätteen vienti on maksullista Metsä-Sairilan jätekeskuksessa sekä Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen pienjäteasemilla.

Keräyspisteet

Mikkelissä kuusi pakkausmuovin keräyspistettä

  • Graanin automarket, Graanintie 1
  • Karikon K-Supermarket, Karikontie 1
  • S-Market Rantakylä, Vanhamäentie 1
  • Sale Otava, Akuntie 1
  • K-Market Otava, Otavantie 1
  • Paloasemantie 15, Haukivuori
  • Metsäsairila Oy ottaa myös vastaan muovia Metsä-Sairilan jätekeskuksessa sekä Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen pienjäteasemilla. Näihin pisteisiin voi viedä kaikki muovijätteet, ei pelkästään pakkausmuovia. Jätettä otetaan vastaan keskusten aukioloaikoina ja jätteen vienti on maksullista.