Uutisen takaa: Tuntemattoman sotilaan avustajajoukko uurasti tunteja laskematta — kiihkeä Finlandia raikui kuvauspäivän päätteeksi

Suurproduktion 80 kuvauspäivästä 41 järjestettiin Vekaranjärvellä. Kouvolan Sanomien toimittaja osallistui elokuvantekoon yhtenä päivänä.

Juuli Aschan

Ohjaaja Aku Louhimies (oikealla) ja kuvaaja Mika Orasmaa tekivät pitkiä päiviä Vekaranjärvellä.
Ohjaaja Aku Louhimies (oikealla) ja kuvaaja Mika Orasmaa tekivät pitkiä päiviä Vekaranjärvellä.

Lähes sata miestä rymyää suolla toista tuntia. Kuivunut muta kiristää poskipäitä. Jalat ovat muuttuneet makaroniksi ajat sitten.
Lopulta pimeydestä kuuluu huuto: ”Poikki!”

Uupumuksen humalluttama avustajaryhmä istuu kosteassa bussissa keskellä yön pimeyttä. Osa porukasta on ollut mukana koko viikon ja toiset pidempäänkin. Minulle kellon ympäri kestänyt päivä on ensimmäinen.
Taskumatti on juuri ehtinyt lähteä kiertoon, kun ilmoille kajahtaa paatoksellinen tulkinta Finlandiasta. Sitten hoilataan Maamme-laulu. Kimara jatkuu sekavalla joukolla kotimaisia ikivihreitä.
Tuntemattoman sotilaan kolmannen elokuvaversion kuvauspäivä päättyy hikeen ja hurmokseen Vekaranjärvellä heinäkuussa 2016

Suomen Kuvalehti kertoi työntekijöiden vaikeista oloista

Ohjaaja Aku Louhimies käytti selvästi avustajia myös tunnelman luojina.

Eilen perjantaina ensi-iltaan tulleen elokuvan kuvauksiin osallistui yhteensä 1 800 avustajaa. Vapaaehtoisten määrä ja sitoutumisen aste olivat täysin poikkeuksellisia suomalaisessa elokuvakentässä.
Kriittisimmät ovat arvostelleet, että tuotantoryhmä hyödynsi teoksen ikonista asemaa. Suomen Kuvalehti kertoi viime heinäkuussa työntekijöiden vaikeista olosuhteista ja kuvasi avustajien roolia seuraavasti:
”Moni heistä ajoi satojen kilometrien matkan päästäkseen leikkimään jatkosotaa ja ollakseen mukana jossain itseään suuremmassa.”
Jutussa annettiin ymmärtää tuotantoryhmän käyttäneen isänmaallisuutta ja ryhmähenkeä hyväkseen, jotta työporukka pysyisi kasassa vaikeissa olosuhteissa. Avustajille jäi jutussa hyväntahtoisen hölmön rooli: innokas vapaaehtoisjoukko tuli ilmaiseksi metsään seikkailemaan ja tartuttamaan hurmahenkisyyttä ammattilaisiin.

Avustaminen tarjosi matkan toiseen aikaan ja paikkaan

Yhden kuvauspäivän perusteella seikkailumieli ja hurmahenkisyys pitävät täysin paikkansa. Ohjaaja Aku Louhimies käytti selvästi avustajia myös tunnelman luojina.
Vaatii kuitenkin melkoista tulkintaa, jotta runsas vapaaehtoisten käyttö näyttäytyisi riistona.
Louhimies on tunnettu siitä, että hän kerää paljon materiaalia leikkauspöydälle. Ottoja otettiinkin todella paljon.
Kun piti saada kärsivä, vetäytymissodan tunnelma aikaan, iso joukko pantiin juoksemaan itsensä väsyksiin. Kirosanat pulppusivat luontevasti, kun hiki korvensi silmiä ja ryhmäkaveri väisteli vastuutaan paarien kantamisessa.

Kuvaukset tarjosivat avustajille eskapistisen matkan toiseen aikaan ja paikkaan. Arkihuolet unohtuivat, kun mötkähti kiväärin kanssa sammalmättääseen.
Kokemus oli monella tavalla tuttu intin käyneille, mutta kuvauksissa kenenkään ei tarvinnut miettiä toiminnan syvintä tarkoitusta. Vekaranjärvellä ei opeteltu tappamaan vaan näyttämään edes jossain määrin vakuuttavalta kameran edessä.

Elokuva on saanut kriitikoilta vaihtelevia arvioita. Ilta-Sanomat ja Keskisuomalainen antoivat arvioissaan teokselle viisi tähteä, Helsingin Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat kaksi. Länsi-Savon arvostelija päätyi neljään tähteen.
Avustajien keskuudessa elokuva on otettu vastaan erinomaisesti, vaikka suurin osa mukana olleista näkyy lopputuotoksessa korkeintaan etäisenä siluettina. Omaa naamaani en tunnistanut, vaikka kuinka tihrustin.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja, joka vietti yhden päivän avustajana Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa.