Koululaisen isä teki kuntalaisaloitteen puukoulun saamiseksi Anttolaan - uuden yhtenäiskoulun suunnittelu on vielä kesken

Vaihtoehtoja puntaroidaan, myös hajasijoittaminen Anttola-taloon ja uuteen koulurakennukseen on mahdollista.

Mari Koukkula

Anttolan yhtenäiskoululaiset opiskelevat tällä hetkellä suurimmaksi osaksi parakeissa. Osaa uuden yhtenäiskoulun toiminnoista sovitellaan edelleen takana näkyvään Anttola-taloon.
Anttolan yhtenäiskoululaiset opiskelevat tällä hetkellä suurimmaksi osaksi parakeissa. Osaa uuden yhtenäiskoulun toiminnoista sovitellaan edelleen takana näkyvään Anttola-taloon.

Anttolan yhtenäiskoulussa Mikkelissä opiskellaan tällä hetkellä väistötiloissa, parakeissa sekä naapurissa Anttola-talolla. Uuden koulurakennuksen suunnittelu on käynnissä ja anttolalaiset odottavat siitä päätöstä.
Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Anttolaan on tarkoitus tehdä betonielementtirakenteinen koulu. Tuore kuntalaisaloite esittää  vaihtoehdoksi puisen koulun rakentamista.

Aloitteen takana on anttolalainen Mika Kuha. Hänellä on monta syytä lähteä kampanjoida puisen koulun puolesta.
— Lapsista nuorempi on yhtenäiskoulussa. Mutta ajattelen kyllä pitemmällekin. Puurakentamisella saataisiin Anttolaan terve, sisäilmaltaan hyvä koulurakennus, joka kestää ainakin sata vuotta. Puurakentaminen sopisi myös maaseutukunnan ilmeeseen ja imagoon hyvin, perustelee Kuha.
Kuntalaisaloite julkaistiin internetissä maanantaina. Tiistai-iltapäivään mennessä sen oli allekirjoittanut yli 80 henkilöä.
— Satakin allekirjoittajaa olisi hyvä saavutus. Aloite on tarkoitus jättää Mikkelin kaupungille mahdollisimman pian, viimeistään parin viikon sisään. Jospa vielä ehdittäisiin olla tekemättä huonoja päätöksiä, toivoo Kuha.

Aloite mainitsee hyvänä esimerkkinä puurakentamisesta Kuhmossa rakenteilla olevan puukoulun. Paljon julkisuutta saanut koulurakennus valmistetaan ristiinlaminoiduista, kotimaisista kuusipuuelementeistä, jotka toimitetaan asennusvalmiina rakennuspaikalle.
Kolmesta rakennuksesta koostuvan 5 500 kerrosneliömetrin suuruisen Tuupalan koulun kustannusarvio on 11,6 miljoonaa euroa. Se on koko lailla sama kuin Mikkelissä käynnissä olevan, ensi vuonna valmistuvan Rantakylän yhtenäiskoulun peruskorjauksen ja laajennuksen hintalappu. Anttolassa rakentamisen mittaluokka on pienempi.

Jospa vielä ehdittäisiin olla tekemättä huonoja päätöksiä.Anttolan yhtenäiskoulun kiinteistö purettiin liikuntasalia lukuun ottamatta viime kesänä, kun sisäilmaongelmista kärsinyttä rakennusta oli ensin yritetty saneerata moneen otteeseen.
Uuden koulurakennuksen mallista on erimielisyyttä. Mikkelin kaupunki on tutkinut mahdollisuutta, jossa osa opetuksesta sijoitettaisiin viereiseen Anttola-taloon ja osa uudisrakennukseen, josta näin voitaisiin tehdä nykyistä pienempi.
Anttolan aluejohtokunta on vaatinut uuden koulun mitoittamista niin, että kaikki opetus mahtuu samojen seinien sisään. Anttolassa on epäilty myös, että koulun siirto johtaisi terveyspalvelujen muuttoon pois Anttola-talolta ja vaarantaisi taajaman terveyspalvelut.

Uuden yhtenäiskoulun tilaratkaisuja ja suunnittelua pohtii työryhmä. Sivistysjohtaja Virpi Siekkisen mukaan selvitystyö on kesken.
— Tässä vaiheessa mietitään, mitä Anttola-talon tiloja pystyttäisiin hyödyntämään opetuskäytössä, sillä edellytyksellä, että saadaan aikaan toimiva tilaratkaisu. Uudisrakennuksen koko määräytyy sen mukaan, Siekkinen sanoo.
Aikataulu on selvillä kun selvitystyö on saatu loppuun. Tekninen johtaja Jouni Riihelä sanoo, että rakennustöihin pitäisi päästä jo ensi vuoden alusta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.