Suomen ensimmäinen etägeriatri vastaanottaa potilaita Mikkelissä ensi maanantaista alkaen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön geriatrin etäpalvelut.

ESSOTE

Jukka Suihkonen (seisomassa) opastamassa etälaitteiston käyttöä Jaana Parkkoselle (sinipaitainen) ja Rita Tissarille sekä geriatri Lauri Jäntille.
Jukka Suihkonen (seisomassa) opastamassa etälaitteiston käyttöä Jaana Parkkoselle (sinipaitainen) ja Rita Tissarille sekä geriatri Lauri Jäntille.

Geriatri Lauri Jäntti alkaa ottaa vastaan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten potilaita videolaitteiston välityksellä maanantaina 19. elokuuta.

Jäntin etävastaanotto toimii Mikkelin Omatorilla, jonne potilaat saavat lähetteen.

Mikkelissä iäkkään asiakkaan seurana on hoitaja, joka huolehtii yhteydenpidosta lääkärin kanssa.

Omatorilla työskentelevillä sairaanhoitajilla, Jaana Parkkosella ja Rita Tissarilla on myös käytössään laitteisto, joka mahdollistaa tarvittaessa esimerkiksi sydämen ja keuhkojen kuuntelun etänä.

Lääkäri työskentelee videoyhteyden toisessa päässä kannettavan tietokoneen avulla.

Aika uutta tämä on minullekin. — Lauri Jäntti

—Aika uutta tämä on minullekin. Viime syksystä lähtien olen näitä laitteita kokeillut, Ylä-Savossa virkalääkärinä toimiva Jäntti kertoo tiedotteessa.

Omatorin vastaanotolla käy pääasiassa muistipotilaita. Uudistuksen tavoitteena on, että asiakkaat pääsevät geriatrin vastaanotolle mahdollisimman joustavasti.

‑ Etägeriatrin palvelun kokeilu jatkuu näillä näkymin kuluvan vuoden loppuun saakka ja senkin jälkeen jatkosta on jo sopimukset, toteaa Essoten kehittämispäällikkö Pirjo Ihalainen.

Etävastaanotolla käytettävää laitteistoa on hyödynnetty muualla Suomessa jo aiemmin perusterveydenhuollossa.