Uutisen takaa: Mikkelin siilotontilla näkyy vähän valoa

Esperi Care ja JL Rakentajat ovat halukkaita rakentamaan siilokulmauksessa. Mikkelin kaupunki voi vain odotella yksityisen investoijan liikkeitä.

Jukka Ahdelma
Jukka Ahdelma

Kun Länsimetrokin saatiin viimein liikenteeseen, voisi toivoa, että Mikkelissä saadaan Mannerheimintien siilotontin kehittäminen viimein alkuun.

Siilokulmauksella on vaikea historia. Parin vuosikymmen jauhamisen jälkeen koossa oli kolmen osapuolen — kaupungin, terveystalo Esperi Care Oy:n ja rakennusliike JL Rakentajien — konsepti, mutta se jäätyi taidemuseointressien takia.

Paketti valmiine asemakaavoineen on edelleen olemassa, mutta on selvää, että kaupungin päättäjät eivät sitä enää kaiva esille.

Esperi rauhoitti pelot

Kylmiä väreitä nosti spekulointi siitä, että Esperi Care vetäytyy palvelutalon rakentamisesta kokonaan. Yhtiöllä on muitakin kohteita kuin odotella mikkeliläisten venyvää päätöksentekoa.

Esperi Care rauhoitti tilanteen kertomalla julki, että se on edelleen kiinnostunut Mikkelistä.

Yhtiön johdon mukaan taidemuseon lähteminen paketista ei ole ongelma, ja suunnittelu jatkuu. Jos yhtiö olisi mapittanut suunnitelmansa, siilokulmaus olisi voitu jälleen kerran museoida.


Toinen yksityinen osapuoli, JL Rakentajat, on myös vielä mukana. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakka vahvistaa, että rakennusliike ei ole vetäytynyt hankkeesta.

Yhtiö olisi valmis rakentamaan vaikka heti. Rakennusliikkeellä on optio kahteen asuinkerrostaloon, toinen siilotornien kohdalle ja toinen sen viereen Raatihuoneenkadun varteen.

Jos Esperi Caren periaatepäätös mukanaolosta todella pitää, rakentamispäätöksiä voisi Toivakan mukaan JL Rakentajissa tehdä ensi helmikuun tienoilla.

Toivakan mukaan ensi syksyyn mennessä ”voisi jo jotain tapahtua”. Hän sanoo toivovansa pikaista käsittelyä.

Tuo tapahtuminen olisi todennäköisesti alkajaisiksi siilotornien ja myllyrakennuksen purkaminen, jonka ely-keskus ja Museovirasto ovat tietyin ehdoin hyväksyneet.

Selvää ei ole se, kuka rakennukset purkaa. Tämä käydään läpi, kun tehdään päätöksiä rakennusoikeuksien hinnasta. Purkaminen ei ole erityisen halpaa puuhaa.

Hintatasoa ei kerrota

Rakennusoikeuden hinnoittelu oli ydinasia viime kesän alussa, kun kaupungin luottamusjohto sääti koko hanketta.

Museo poistettiin kuvioista, ja rakennusoikeudesta demariryhmä vaati uutta käsittelyä.

Kaupunki, Esperi Care ja JL Rakentajat, ovat käyneet neuvottelukierroksen, jonka sisältöä ei kerrota julkisuuteen.

Kyse on ollut lähinnä konseptin hionnasta. Rakennusoikeuden hintatasoa ei kerrota.
Esperi Care ei kommentoi asiaa ollenkaan, ja Toivakka sanoo, että hinnasta kertominen on kaupungin asia.

Kaupunki haluaa kyllä edistää neuvotteluosapuolien suunnitelmia.

Pöydässä on nyt kokonaisuus, jolla on mahdollisuutensa, mutta joka ei etene, elleivät kaikki osapuolet ole samaa mieltä.

Esperi Care ja JL Rakentajat eivät voi aloittaa rakentamista ilman toista, sillä siilokulmaukseen on määrä tehdä yhteinen pysäköintilaitos. Parkkihallista on sovittava ja se on jopa rakennettava ensimmäiseksi.

Kaupungilla on roolinsa maanomistajana sekä rakennusoikeuksien ja maankäyttösopimusten neuvottelijana. Investoija se ei kuitenkaan enää siilokulmauksessa ole.

Kaupunki haluaa kyllä edistää neuvotteluosapuolien suunnitelmia. Käytännössä siilokulmauksen tulevaisuus on yksityisen rahan varassa.

Kokonaisuus ei etene, elleivät kaikki osapuolet ole samaa mieltä.

Jukka Ahdelma
jukka.ahdelma@lansi-savo.fi