Savonlinja irtisanoo 55 kuljettajaa ja 19 toimihenkilöä — Jos yhtiön suunnitelmat onnistuvat, kuljettajien irtisanomiset voidaan perua kesäkuussa

Irtisanomiset koskevat seitsemää kuljettajaa Mikkelin toimipisteessä. Savonlinja aikoo panostaa kaukoliikenteeseen kaikesta huolimatta.

Savonlinjan tytäryhtiöt fuusioituvat Savonlinja Oy:hyn. Yhdeksi toimijaksi muuttumisella vastataan kovenevaan kilpailuun.
Savonlinjan tytäryhtiöt fuusioituvat Savonlinja Oy:hyn. Yhdeksi toimijaksi muuttumisella vastataan kovenevaan kilpailuun.

Linja-autoyhtiö Savonlinja on käynyt yhteistoimintaneuvottelut, jonka seurauksena yhtiö irtisanoo 55 linja-autonkuljettajaa ja 19 toimihenkilöä.

Vaikka irtisanottuja on yhteensä 74, Savonlinjan liiketoimintajohtajan Harri Leskisen mukaan yt-neuvotteluissa on myös positiivinen vire.

Leskinen sanoo, että 55 kuljettajan irtisanominen on ehdollinen varotoimenpide. Kuljettajien irtisanomiset tullaan perumaan, jos yhtiön toimenpiteet kannattavuuden parantamiseksi onnistuvat ja yhtiö pysyy tämänhetkisissä suunnitelmissa.

Mikkelissä vähennykset koskevat seitsemää kuljettajaa

Kuljettajilla on pitkä irtisanomisaika, joten irtisanomiset tapahtuvat kesäkuun loppussa.

Jos kilpailutukset epäonnistuvat tai jotain muuta yllättävää tapahtuu, irtisanomiset jäävät voimaan ja vähennys tapahtuu kesäkuun lopussa.

Kaukoliikennetoiminta ei todellakaan Savonlinjalta lopu. — Harri Leskinen

— Tulevaisuutta ei voi tietää. Kasvua haetaan, ja jos kasvu onnistuu niin toki tarvitsemme uutta henkilöstöä. Huhtikuun lopulla alkaa nähdä, ovatko meidän toimintamme purreet, Leskinen sanoo.

Leskinen sanoo, että irtisanomiset jakautuvat kaikkien toimipaikkojen kesken. Mikkelin toimipaikalla vähennykset koskettavat seitsemää kuljettajaa, muutoin irtisanomiset koskevat alle kymmentä kuljettajaa joka toimipisteittäin.

Kilpailu kaukoliikenteessä kovenee

Vaikka kaukoliikenteen kilpailu kovenee, Leskinen sanoo, että sitä ei haluta jättää vain yhden liikennöitsijän varaan.

Moni kilpailija on myyty tai lopettanut, mutta siitä huolimatta Savonlinja panostaa tällä hetkellä kaukoliikenteen kilpailuun. Leskinen sanoo, että yhtiö saattaa jopa lisätä linjoja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

— Kaukoliikennetoiminta ei todellakaan Savonlinjalta lopu.

Savonlinja varautuu ehdollisilla irtisanomisilla kannattavuuden heikkenemiseen.

Fuusioitumisella haetaan tehostumista

Toimihenkilön irtisanomiset ovat seurausta Savonlinjan tytäryhtiöiden fuusioitumisesta Savonlinja Oy:hyn. Savonlinja muuttuu yhdeksi toimijaksi. Muutos on yksi keino vastata kaukoliikenteen kovenevaan kilpailuun. Yhtiön toimintaa uudistetaan ja tehostetaan.

— Fuusioitumisen seurauksena häviää tiettyjä tehtäviä, joten sen takia irtisanomiset kohdistuu myös toimihenkilöihin, Leskinen sanoo.

Fuusioituminen aloitettiin viime vuonna ja toteutetaan loppuun tämän vuoden aikana.

Yhteistoimintaneuvottelut aloitettiin vuoden 2018 lopulla ja ne päättyivät muutama viikko sitten helmikuun alussa.