Rähjääntynyt baari muuttui rantakyläläisten olohuoneeksi

Rantakylässä asuva Outi Aronen oli haaveillut oman baarin perustamisesta pitkään.

Outi Aronen haaveili pitkään omasta baarista. Kesäkuun alussa unelma toteutui.
Outi Aronen haaveili pitkään omasta baarista. Kesäkuun alussa unelma toteutui.

Rantakylässä sijaitsevan Cafe Bar Sokkalan tiskin takana touhuaa energinen nainen. Outi Aronen tarjoilee viinit ja oluet, leipoo itse kahvileivät ja kokkaa ruoka-annokset, paistaa vohvelit, pyyhkii pöydät ja pysähtyy kuuntelemaan asiakkaiden kuulumiset.
Ohessa hän on remontoinut vanhan baarin uuteen uskoon, eikä uupumuksesta näy Arosen kasvoilla merkkiäkään.
— Aamuisin ei tunnu ollenkaan siltä, että menisin töihin, vaan kotiin.

Alkuvuodesta Aronen oli alkanut väsyä työhönsä myyntipäällikkönä. Auton ratissa taittui joka kuukausi tuhansia kilometrejä, eikä se ollut enää arkea, jota hän halusi elää.
Arosella on takanaan pitkä työkokemus ravintoloista, vaikka muut työt veivätkin hänet vuosikymmeneksi alalta pois. Pitkäaikainen unelma oman pienen ravintolan perustamisesta kyti mielessä jälleen.
Sitten Arosen lähibaarin Kyliksen omistaja alkoi puhua eläkkeelle jäämisestä. Baari oli alkanut rähjääntyä, ja ihmiset kävelivät yhä useammin kuppilan ohi kuin poikkesivat sisään.
— Edellinen omistaja pyöritti Kylistä arvokkaat 33 vuotta, joten ei ole mikään ihme, ettei hän jaksanut enää uudistaa baaria, Aronen sanoo.
Aronen teki baarista tarjouksen. Kaupat solmittiin kesäkuun alussa.

Aronen omistaa baarin yhdessä yhdysvaltalaisen miesystävänsä kanssa. He omistivat aamut remontoimiselle, ja iltapäivisin baari avautui asiakkaille.
Lähiseudun ihmisten avuliaisuus yllätti pariskunnan. Rantakyläläiset ovat poikenneet baariin tuomaan kynttilöitä ja jopa auttamaan remontoinnissa.
— Yhtenä päivänä olin maalaamassa terassia, kun asiakas pyysi minua antamaan pensselin hänelle. Hän hoiti urakan loppuun, Aronen kertoo.
Cafe Bar Sokkala on ollut auki nyt muutaman viikon ajan. Arosen mukaan kuppila on otettu Rantakylässä hyvin vastaan.
— Haluamme tehdä tästä olohuoneen, jonne voi tulla lukemaan päivän lehden ja juttelemaan. Perheen äiti voi ottaa vaikka kuohuviinilasillisen, isä oluen ja lapsille paistan vohveleita, Aronen suunnittelee.

Remontti on jo lähes valmis. Seinät ovat saaneet tummanharmaan kivipinnan, valaisimet ja pöydät ovat paikoillaan ja baarin edustalle on syntynyt uusi terassi.
Sähkötakka uupuu vielä. Sen on tarkoitus tulla baarin keskelle ja luoda talven pimeydessä kotoista tunnelmaa.
Virallisia avajaisia vietetään heinäkuun puolessa välissä. Niitä varten Outi Aronen on tilannut kasakaupalla elintarvikehyväksyttyjä ämpäreitä. Niistä voi juoda avajaisissa olutta, siideriä tai halutessaan vaikka viiniä sallittujen mittojen mukaan. Avajaisten jälkeen ämpärin saa pitää itsellään.
— Mieheni ei ymmärrä, miksi juomat tarjotaan avajaisissa ämpäreistä. Olen kertonut, että tämä on suomalainen juttu. Me rakastamme ilmaisia ämpäreitä, Aronen sanoo ja nauraa

Jannika Melkko