Tietokeskus Muisti etenee säätiövaiheeseen — Tietokeskuksen taustalle lähtee yhdeksän perustajajäsentä

Syksyllä 2014 alkanut Sodan ja rauhan keskus Muistin projekti saa tukisäätiön ja yhtiön toimintansa perustaksi. Mukana on elinkeinoelämän yrityksiä ja sidosryhmiä. Jatkossa toiminta konkretisoituu.

Jaakko Avikainen

Perustamissuunnitelman mukaan Sodan ja rauhan keskus Muisti on tarkoitus sijoittaa Mikkelin Päämajataloon. Kiinteistön omistaa kaupunki, jonka tehtäväksi jää tilojen saneeraus- ja muutostyö. Muisti olisi tiloissa vuokralaisena.
Perustamissuunnitelman mukaan Sodan ja rauhan keskus Muisti on tarkoitus sijoittaa Mikkelin Päämajataloon. Kiinteistön omistaa kaupunki, jonka tehtäväksi jää tilojen saneeraus- ja muutostyö. Muisti olisi tiloissa vuokralaisena.


Sodan ja rauhan keskus Muisti on etenemässä varsin merkittävään käännekohtaan, hankkeen tukisäätiön perustamiseen.
Säätiön perustamiskirja allekirjoitetaan tulevana perjantaina.
Muisti on myös jo saanut osakeyhtiön hoitamaan keskuksen operatiivista toimintaa. Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy -nimisen yhtiön perustamiskokous oli viime viikon perjantaina.
Muistin projektipäällikkö Olli-Pekka Leskinen luonnehtii yhtiötä ja säätiötä keskeiseksi vaiheeksi, joka osoittaa, että hanke kokonaisuudessaan etenee.
Säätiön perustamisen myötä konkretisoituu yksi syksyllä 2014 aloitetun valmistelutyön tavoitteista.
— Näiden päätösten jälkeen toiminnassa päästään konkreettisesti eteenpäin, eikä tarvitse enää todeta, että toimitaan sitten, kun perustamiset on tehty, sanoo Leskinen.

Muistin tukisäätiö perustetaan hankkeen hengen mukaisesti Mikkelin Klubilla.
Tilaisuudessa allekirjoitetaan perustamiskirja, listataan säätiön perustajajäsenten osuudet euroissa ja valitaan ensimmäinen hallitus.
Säätiön pääoma on 395 500 euroa. Perustajajäseniä on kaikkiaan yhdeksän.

Päätösten jälkeen toiminnassa päästään konkreettisesti eteenpäin. — Olli-Pekka Leskinen


Mikkelin kaupunki sijoittaa tukisäätiöön 250 000 euron peruspääoman.
Muita tukisäätiöön perustajia ovat tässä vaiheessa Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur-Savo, Länsi-Savo Oy, K-ryhmä, Paavali Juusten -säätiö, Mikkelin tyttölyseon seniorit ry, Cosmopolis Oy sekä yksi taho, jonka nimi julkistetaan myöhemmin.

Tukisäätiö ylläpitää Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:tä.
Perustamiskokouksen jälkeen pidetään säätiön hallituksen kokous.
Säätiön hallituksen nimet julkistetaan perustamistilaisuudessa.
Hallitus valitsee myöhemmin hallintoneuvoston sekä muodostaa tietokeskukselle tieteellisen neuvottelukunnan.


Hallintoneuvostoon tulee jäseniä muun muassa Mikkelin luottamusjohdosta ja eri sidosryhmistä. Mukana on myös kansanedustajia.
Muisti Oy:n hallituksen johtoon tulee Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen. Yhtiölle nimitetään toimitusjohtaja. Nimi kerrotaan myöhemmin.

Muistin ja sen tukisäätiön tarkoituksena on sodan ja rauhan tutkimuksen edistäminen, Suomen sotiin liittyvän tiedon kokoaminen, soveltuvin osin digitointi ja aineiston pitkäaikaissäilytys sekä näyttelytoiminta.
Tietokeskus sijoitetaan Mikkelin Päämajatalolle. Keskus on määrä avata vuonna 2021.