Opiskelija Antti Leskinen kirjoitti kirjeen tuntemattomalle ja uskaltaa suositella samaa muillekin – Tempauksella kerätään kirjeitä ja kortteja Essoten kotihoidon asiakkaille

Kirje vieraalta voi tuntua henkilökohtaiselta ihmisestä, jonka ainoa kontakti ulkomaailmaan on hoitohenkilökunta.

Antti Leskinen

Yhteisöpedagogiksi Mikkelissä opiskeleva Antti Leskinen kirjoitti kirjeeseensä kokemuksiaan tuoreena mikkeliläisenä. Hän uskoo aihepiirin kiinnostavan kirjeen saajaa.
Yhteisöpedagogiksi Mikkelissä opiskeleva Antti Leskinen kirjoitti kirjeeseensä kokemuksiaan tuoreena mikkeliläisenä. Hän uskoo aihepiirin kiinnostavan kirjeen saajaa.

Hyvän tekeminen tekee tutkitusti hyvää paitsi avun saajalle myös tekijälle itselleen. Yksi tapa antaa ja saada hyvää mieltä on osallistuminen Kirje tuntemattomalle -keräykseen.

Kirjeitä Essoten kotihoidon asiakkaille voi kirjoittaa 28. syyskuuta saakka. Kotihoidon työntekijät jakavat kirjeet asiakkainaan oleville ikäihmisille vanhusten viikolla, jota vietetään 4.–11. lokakuuta.

Viime vuonna kirjeitä lähetettiin sata. Tänä vuonna niitä kirjoittavat muun muassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) opiskelijat, joille se tarjoaa pienen näyteikkunan vapaaehtoistyöhön.

– Minut kirjeen kirjoittaminen herätti miettimään sellaisen ihmisen elämää, jonka luona ei käy kukaan, ja jonka ainoa kontakti ulkomaailmaan on hoitohenkilökunta, kertoo Xamkissa yhteisöpedagogiksi opiskeleva Antti Leskinen.

Yhdistävä tekijä löytyi

Opintojensa perässä Lahdesta Mikkeliin muuttanut Leskinen mietti, mikä voisi olla häntä ja kirjeen saavia mikkeliläisiä ikäihmisiä yhdistävä tekijä.

Hän päätti kirjoittaa näille tuoreen kaupunkilaisen näkemyksiä Mikkelistä, kirjeensaajien kotikaupungista.

– Mainitsin kirjeessäni muun muassa, että olen ollut positiivisesti yllättynyt. Kaikki on pienempää kuin siellä, mistä tulin, mutta silti ihmisiä on liikkeellä enemmän. Se tuntuu viihtyisältä, Leskinen kertoo.

Minut kirjeen kirjoittaminen herätti miettimään sellaisen ihmisen elämää, jonka luona ei käy kukaan. — Antti Leskinen

– Tykkään täällä myös monista rakennuksista kuten tuomiokirkosta, jota ihailen aina kun siellä päin kävelen. Lisäksi täällä on kaikki lähellä, kävelymatkan päässä.

Lyhytkin teksti ilahduttaa

Essoten Parasta Etelä-Savoon -hankkeesta todetaan, että kaikenlaiset kirjeet ja lyhyetkin postikortit ovat arvokkaita.

Kirjoittaa voi tavallisista, arkisista asioista, päivän kulusta, ilon aiheista, luontohavainnoista, mistä tahansa, kunhan se ei sisällä uskonnollista tai poliittista viestiä.

Kirjeen voi halutessaan päivätä ja allekirjoittaa nimimerkillä tai omalla etunimellä. Kirje laitetaan kirjekuoreen, mutta jätetään liimaamatta kiinni, sillä kirjeet tarkistetaan ennen jakelua.

Voiko kortti tai kirje tuiki tuntemattomalta oikeasti olla jollekulle päivän piristys?

– Uskon, että voi. Kirje vieraalta voi tuntua henkilökohtaiselta, uskoo Leskinen, joka uskaltaa suositella kirjeen kirjoittamista muillekin, mikäli se tuntuu yhtään omalta.

Kirjeiden keräyspisteet sijaitsevat Mikkelin seutukirjaston pääkirjastolla ja Omatorilla. Kirjeen voi myös lähettää postitse osoitteeseen Laura Hokkanen, Xamk, PL 68 (Patteristonkatu 3 D), 50101 Mikkeli.

Essoten kotihoidon työntekijät toimittavat kirjeet perille.