Hallituksen alarajaesitys pakottaa kunnat nostamaan kiinteistöveroa

Kiinteistöverotus kiristyy useassa Etelä-Savon kunnassa, vaikka kunta itse ei haluaisi nostaa verotustaan. Maakunnan kunnista yhdeksän joutuu muuttamaan yleisen kiinteistöveroprosentin vastaamaan uutta alarajaa.

Vesa Vuorela

Muuttamalla kiinteistöverotuksen alarajoja hallitus tarjoaa kunnille mahdollisuuden nostaa kiinteistöveroaan.
Muuttamalla kiinteistöverotuksen alarajoja hallitus tarjoaa kunnille mahdollisuuden nostaa kiinteistöveroaan.

Etelä-Savon kunnallisasiain työryhmän puheenjohtaja, kunnanjohtaja Seppo Ruhanen katselee maakunnan kuntien kiinteistölistaa ja on hieman tuohtunut.
Hallituksen budjettilinjaus esittää yleisen kiinteistöveroprosentin alarajan korottamista. Seuraus on se, että iso osa Etelä-Savon kunnista joutuu nostamaan yleistä kiinteistöveroprosenttiaan.
— Ei ole hallitukselta reilua, että ensin tehdään kuntien tuloja koskevia leikkauksia ja sitten sanotaan, että kunnat saavat kompensoida ne kiinteistöveron korotuksella.
Osalla kunnista edessä on syksyn talousarviokäsittelyssä kiinteistöveron pakkonosto, vaikka kunta itse ei korotusta tekisi.
— Osattaisiin sitä itsekin nostaa ilman hallituksen alarajamäärittelyä, jos haluttaisiin, mutta ei välttämättä haluta, tuumii Ruhanen.

Hallituksen suunnitelma korottaa yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaa johtaa siihen, että koko maassa 170 kuntaa kiristää kiinteistöverotustaan ensi vuonna.
Yleisen kiinteistöveroprosentin alaraja on nyt 0,93 prosenttia. Muutos nostaa sen 1,03 prosenttiin.
Etelä-Savossa korotusta ei alarajamuutoksen takia tarvitse Mikkeli, Savonlinna ja Pieksämäki sekä Joroinen ja Heinävesi, koska yleinen prosentti on jo niin korkealla, että alarajan muutos ei koske niitä.
Muut kunnat ovat korotuksen edessä. Jos kunta menee uuden alarajan mukaan, korotus on 0,10 prosenttiyksikköä Kangasniemellä, Rantasalmella ja Sulkavalla. Muilla korotus jää pienemmäksi.

Korotus tuntuu kiinteistönomistajan kukkarossa, mutta toisaalta tuo lisää tuloja kunnan kassaan.
Ruhanen ottaa esimerkiksi oman kuntansa Hirvensalmen. Kunta joutuu nostamaan yleistä kiinteistöveroprosenttia 0,08 prosenttiyksikköä. Vero kohdistuu maapohjiin ja talousrakennuksiin sekä maa- ja metsätalouden tuotantorakennuksiin.
Ruhanen tekee pikaisen laskelman muutoksesta ja summaa, että korotuksen tulolisäys on noin 46 000 euroa.

Hallituksen luonnoksen mukaan kiristystä esitetään myös vuodelle 2019, jolloin korotus kohdistuu vakituisen asunnon kiinteistöveron alarajaan sekä voimalaitosten verotuksen ylärajaan.
Ensi vuodelle myös vakituisen asumisen prosenttia. Esitys alarajaksi on 0,45 prosenttia.
Kiinteistöveron korotuksista kuntamaailma on keskustellut jo pitkään.
— Se, että Etelä-Savossa joudutaan näihin pakkokorotuksiin, kertoo siitä, että maakunnassa kiinteistöveroprosentit ovat olleet lähinnä alakantissa.
Soten ja maakuntauudistuksen joskus toteutuessa kuntien kunnallisveroprosentin taso muuttuu, jolloin verotulo laskee.
— Silloin voi olettaa, että kiinteistöverotuksen rooli nousee nykyistä keskeisemmäksi, sanoo Ruhanen.

Kiinteistön omistaja maksaa kunnalle kiinteistöveroa kiinteistön arvon perusteella. Rakennuksen ja maapohjan verotusarvo määrätään erikseen.
Yleisen kiinteistöveroprosentin nosto uuteen alarajaan eli korotuksen edessä on yhdeksän Etelä-Savon kuntaa.
Korotuspäätöksen joutuvat käsittelemään Kangasniemi (yleinen prosentti nyt 0,93, korotus 0,10 prosenttiyksikköä), Rantasalmi (0,93, korotus 0,10), Sulkava ( 0,93, korotus 0,10), Hirvensalmi (0,95, korotus 0,08), Juva (0,95, korotus 0,08), Puumala ( 0,95, korotus 0,08), Enonkoski (1,00, korotus 0,03), Mäntyharju (1,00, korotus 0,03), Pertunmaa (1,00, korotus 0,03).

Jukka Ahdelma

Jukka Ahdelma

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.