Myrskytuhot jäämässä vähiin Etelä-Savossa – Pelastuslaitos kehottaa välttämään ulkona liikkumista

Päivystävä palomestari peräänkuuluttaa kansalaisilta maalaisjärkeä.

Jaana Virtanen

Myrskytuhot jäämässä vähiin Etelä-Savossa – Pelastuslaitos kehottaa välttämään ulkona liikkumista

Itäistä Suomea tiistai-iltana riepotellut myrsky on pitänyt pelastuslaitoksen kiireisenä myös Etelä-Savossa.

– Tehtävien kirjo on ollut varsin laaja aina rakennuspalosta ihmisen pelastamiseen vedestä, kommentoi päivystävä palomestari Eero Aho Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Tehtäviä on ollut iltapäiväviiden ja iltayhdeksän välillä Ahon arvion mukaan toista sataa. Suurin osa tehtävistä on Ahon mukaan ollut kaatuneiden puiden raivaamista teiltä ja sähkölinjoilta.

– Vaikuttaa, että pelastuslaitos raivaa yöhön asti. Ilta on vielä nuori, Aho veistelee.

Kaikkiaan Aho pitää myrskyn tähän asti aiheuttamia vahinkoja verraten vähäisinä.

– Vaikuttaisi siltä, että suurilta vesivahingoilta ja taajamatulvilta vältyttiin. Henkilövahinkojen lisäksi myös vakavat omaisuusvahingot on vältetty, Aho kertoo.

Ahon mainitsema rakennuspalo oli mahdollisesti myrskyn tekosia. Anttolan Montolassa syttyi generaattorirakennuksessa pieni palonalku iltakahdeksan jälkeen, mutta vakavilta vahingoilta vältyttiin.

Pelastuslaitos: Ulkona ja vesillä liikkumista vältettävä

Päivystävä palomestari Aho korostaa, että vallitsevissa sääolosuhteissa ulkona ja vesillä liikkumista on vältettävä. Sama ohjeistus annetaan myös pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Aho peräänkuuluttaa kansalaisilta tervettä maalaisjärkeä myrskytuhojen omatoimisessa ehkäisyssä.

– Ei kannata odottaa puun kaatumista auton päälle, vaan siirtää se pois huojuvien puiden alta, hän mainitsee esimerkkinä.

Veneet kannattaa Ahon mukaan kiinnittää mökkirannassa erityisen hyvin. Mahdolliset kukka-amppelit hän ohjeistaa myös ottamaan alas vahinkojen välttämiseksi.