Hirvensalmi aikoo tehdä uuden päiväkodin hirrestä — Kunta pyrkii edistämään puurakentamista

Toimikunta arvioi, etteivät kustannukset karkaa kohtuutomiksi.

Hirvensalmen kunta aikoo rakentaa uuden päiväkodin hirrestä.

Kunnanjohtaja Seppo Ruhanen kertoo päiväkotia suunnittelevan toimikunnan päätyneen siihen, että rakentamisessa pitää tavoitella hirsiratkaisua hiilensidonnan, ympäristöystävällisyyden ja käyttäjäystävällisyyden nimissä.

— Ympäristöseikat ovat olleet paljon esillä. Lisäksi ajatuksena on tehdä terve rakennus ja edistää suomalaisen puun käyttöä, sanoo Ruhanen.

Julkisten rakennusten materiaalina puu muutenkaan ei ole kovin yleinen, ja hirsikohteet ovat Ruhasen käsityksen mukaan Itä-Suomessa harvinaisia.

Linjaus tarkoittaa sitä, että rakentaminen kilpailutetaan hirsi-ohjeistuksella.

— Toimikunnan käsitys on, ettei hirsi materiaalina merkittävästi nosta kustannuksia, ja kun ajatellaan koko elinkaarta ja rakennuksen terveellisyyttä, se lopulta voi tuoda kustannuksensa takaisin.

Ruhanen kertoo, että tarkoitus on lisäksi saada aikaan myös kohteeseen liittyvää tutkimusta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.

Päiväkodin tarkempi suunnittelu alkaa kuukauden sisään. Investointipäätös tehdään hankesuunnitelman valmistuttua.

Uusi päiväkoti on tarkoitus rakentaa nykyisen seuratalon viereen kirkonkylän keskustaan.

Suunnitelmia haudutellaan muuallakin

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:ssä kehittämistyössä työskentelevä Aki Hakala kertoo, että Etelä-Savossa ei ole toistaiseksi yhtään hirrestä rakennettua julkista kohdetta.

— Imatralla on rakenteilla iso koulu ja Iisalmessa myös koulu sekä Kuopiossa jotain pienehköä. Hirsirakentaminen on monien kuntien suunnitelmissa, sanoo Hakala.

Rakenteilla Mikkelissä on kuitenkin jo yksi hirsinen kohde. Heikki Viitikon kiinteistösijoitusyhtiö rakentaa Mikkelin Hoiva 1 -nimistä turvakotiyksikköä. Valmistututtuaan syksyllä se tulee julkiseen käyttöön, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle Essotelle.

Juttua tarkennettu ja otsikkoa muutettu 12.16: Hirvensalmen päiväkodista ei tule aivan ensimmäinen hirsikohde julkisen toimijan käyttöön. Essotelle valmistuu turvakoti Mikkeliin. Kello 18.56 korjattu Hakalan titteli.