Saimaa ja luonto ratkaisivat — Mäntyharjulaisperhe rakentaa unelmiensa taloa asuntomessuille Mikkeliin

Projektin julkisuus ei hirvitä Maczulskijin perhettä liikaa.

Mari Koukkula

Saimaa ja luonto ratkaisivat — Mäntyharjulaisperhe rakentaa unelmiensa taloa asuntomessuille Mikkeliin

Maczulskijin perhe on yksi asuntomessujen rakentajista. Tulevan kodin, eli Villa Saimaanhelmen on tarkoitus nousta Mikkelin Kirkonvarkaudelle ennen pahimpia syyssäitä. Ennen kuin nelihenkinen perhe pääsee lopullisesti muuttamaan uuteen kotiin loppukesällä 2017, talon seinien sisällä piipahtaa aika monta jalkaparia.

Perheeseen kuuluvat Mikke ry:n toiminnanjohtajana työskentelevä Tiina Maczulskij, Kalevankangas Areenan toimitusjohtajana työskentelevä Toni Maczulskij sekä heidän kaksi tytärtään, 6-vuotias Iina ja 11-vuotias Oona. Lisäksi mukana muuttaa perheen Jeppe-koira.

Mari Koukkula

asuntomessut1_0.jpg

Asuntomessuille rakentaminen ei missään tapauksessa ollut hetken mielijohde. Perhe oli ehtinyt katsella niin taloja kuin tyhjiä tonttejakin yli neljän vuoden ajan, kun tieto asuntomessujen tulosta Mikkeliin tuli.

Vaikka asuntomessuilla oli käyty joka vuosi, ei niille itse rakentaminen ikinä ennen ollut käynyt mielessä. Mikkelin messualueelta Maczulskijit hankkivat tonttinsa ensimmäisten joukossa.

Mari Koukkula

asuntomessut3.jpg

— Alueen sijainti ratkaisi. Tässä on luonto ympärillä, Saimaa edessä ja keskustaankin on vain kolme kilometriä. Jos messualue ei olisi ollut vesistön äärellä, ei varmaan oltaisi lähdetty mukaan, Tiina Maczulskij arvelee.

Tällä hetkellä perhe asuu omakotitalossa Mäntyharjussa. Kunta on perheelle rakas, mutta töiden takia muutto Mikkeliin on luonteva ja helpottaa toivottavasti tulevaisuudessa arkea.

Mari Koukkula

asuntomessut_2.jpg

Nykyinen talo menee näillä näkymin myyntiin, mutta Pyhävedellä sijaitseva askeettinen kesämökki pyritään pitämään hengähdyspaikkana ja Mäntyharjun tukikohtana.

Mutta mikä ihme saa lähtemään mukaan messuille, joilla kuka tahansa voi astella perheen kotiin?

— Tämän kaltainen haastava projekti sopii meidän hyvin meidän luonteille. Rakentamisen tapa ja aikataulu on tiukka, mutta me arvostamme sitä, että se on sitten siinä. Infrastruktuuri ympärillä on valmiina, eikä ympärillä enää rakenneta, Tiina sanoo.

Hankkeen julkisuus ei tunnu hirvittävän, ainakaan liikaa. Tiedossa on, että arvostelua varmasti tulee niin puolesta kuin vastaankin. Verkkopalstoilta ei kuitenkaan aiota sulkea silmiä, vaan perhe odottaa jo uteliaana muiden mielipiteitä kodistaan.

— Kyllä tietysti eniten koko projektissa arvelutti se, miten julkinen omasta kodista tulee. Messujen jälkeen kutakuinkin jokainen mikkeliläinen on käynyt meillä. Mutta mielenkiinnolla odotan, mitä ihmiset tykkää! Tiina Maczulskij innostuu.

Ensikertalaisille rakentajille ovat sen sijaan messuorganisaatio ja muu taustalla häärivä tiimi olleet kultaakin kalliimpia. Honkatalojen suosituksesta pariskunta palkkasi ulkopuolisen projektipäällikön, joka pitää lankoja käsissään ja huolehtii aikatauluista.

— Onhan tämä aikamoinen projekti, varsinkin kun emme ole aiemmin rakentaneet. Olemme ottaneetkin sellaisen asenteen, että ei nyt ainakaan stressata tästä. Ovat tästä muutkin selvinneet! Tiina Maczulskij puuskahtaa.

Laura Pylvänäinen