Rahulan koulu sai vuoden jatkoajan

Koululakkautukset kuumentavat päättäjiä, mutta Rahulan kyläkoulu sai jatkoaikaa. Mikkeli nostaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoa.

Vesa Vuorela

Mikkeli säilyttää Rahulan koulun vielä vuoden. Koulun kohtalo ratkeaa ensi syksynä budjettikäsittelyssä. Mikkeli on viimeisten kymmenen vuoden aikana lakkauttanut 16 kyläkoulua.

Mikkelin Rahulan koulu jatkaa vielä ainakin vuoden, sillä kaupunki ei aikaista koulun sulkemista.

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että koulua ei panna kiinni vielä ensi elokuussa. Koulun kohtalo ratkeaa ensi syksynä talousarviokäsittelyssä.

Rahulan koulu oli määrä sulkea palveluverkkoselvityksen esityksen perusteella vuoden 2017 elokuussa. Sivistystoimi olisi kuitenkin ollut aikaistamassa sulkemista vuodella.

Koulu jatkaa, mutta valtuusto joutui kuitenkin äänestykseen asiasta. Kokoomuksen Jyrki Koivikko esitti, että koulu tulee lakkauttaa ensi elokuun alusta lukien.

Valtuusto jauhoi koulusta tunnin keskustelu. Loppujen lopuksi Koivikko ei saanut kannalleen tueksi kuin yhden äänen. Äänestystulos oli 56—2.

Koivikko vetosi vuoden 2013 palveluverkkoselvitykseen, jossa linjattiin, että Mikkelissä tavoitteena tulee olla yksisarjainen noin 120 oppilaan koulumalli.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Heikki Nykänen muistutti, että tuollaista päätöstä ei ole tehty.

Selvästä lopputuloksesta huolimatta koulukeskustelu velloi sen verran kuumana, että Nykänen vetosi kaikkia panemaan jäitä hattuun.


Kaupunginvaltuusto myönsi maanantaina myös 60 000 euron lisämäärärahan Rahulan koulun toimintaan seuraavaksi vuodeksi.

Vaikka koulun jatkovuosi oli selvä asia, budjettirahasta piti kuitenkin äänestää. Kokoomuksen Juha Vuori esitti, että lisärahoitusta ei myönnetä, vaan sivistystoimen tulee hakea rahat omasta budjetistaan.

Äänestyksessä Vuoren esitys hävisi 36–23 eli sivistystoimi saa lisärahoituksen.

Koulunlopetusta kiivaampi kysymys Mikkelin päättäjille maanantaina oli varhaiskasvatuksen ryhmäkoko.

Mikkeli siirtyy lasten päivähoidon uuden asetuksen mukaiseen uuteen suhdelukuun, joka määrittää aikuisten ja kolme vuotta täyttäneiden lasten suhteen.

Mikkelissä tämä suhde on ollut 1/7. Uusi suhdeluku on 1/8 elokuun alusta lukien.

Muutos tietää sitä, että lapsimäärä nousee yhtä työntekijää kohden yhdellä lapsella 3–5-vuotiaiden ryhmissä.

SDP:n Osmo Ukkonen esitti, että Mikkeli ei kasvata ryhmäkokoa. Seurauksena oli äänestys, joka jakoi päättäjät. Äänestyksessä esitys hävisi 35—23.

Ryhmäkokokeskustelua sävytti virkamiespuolen valmistelema lapsivaikutusselvitys, jota ennen muuta vihreät ja SDP arvostelivat löysäksi ja jopa tarkoituksenhakuiseksi.

SDP piti ryhmäkokoasiaa periaatteellisena ja jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Eriävän mielipiteen jätti myös vihreät.

Juttua päivitetty Rahulan koulun lisämääräraha-asialla kello 22.37.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.