Mourukuukausi liikuttaa ilveksiä jopa keskellä asuinalueita - katso kuva ja videolinkit!

Mikkeliläinen Simopekka Mäkelä onnistui tallentamaan kahden tupsukorvan pihavierailun. Riistapäällikön mukaan kiima ja rusakot saavat eläimet tavallista rohkeammiksi.

Mikkelin Savisillan ja Riutan alueella on tehty havaintoja ainakin kahdesta ilveksestä.

Riutassa asuva Simopekka Mäkelä onnistui tallentamaan tämän viikon keskiviikkona illansuussa videolle kahden tupsukorvan vierailun pihamaallaan. Eläimet liikkuvat kuvissa varsin pelottoman näköisesti, vaikka ulkorakennuksen seinään kiinnitetty riistakamera on vain muutaman metrin päässä päärakennuksesta.
- Ilvekset näyttävät käyneen jäljistä päätellen myös kadulla, Mäkelä kertoo.

Mäkelän mukaan ilvekset eivät olleet ensimmäistä kertaa Riutassa liikkeellä, sillä pihapiirissä näkyi ilveksen tassunjälkiä jo viime talvena. Hän ei ole huolissaan eläinten liikkeistä, sillä sisäkissat pysyvät jatkossakin sisällä.
- Ymmärrän kyllä, jos muiden lemmikkien omistajia huolestuttaa. Itsestä on vain mukava seurata luontoa näin läheltä.

Savisillan puolelta jälkihavaintoja on tullut muun muassa Ruususenkujan ja Tontuntaipaleen välissä sijaitsevalta lasten leikkipaikalta.

Etelä-Savon riistapäällikön Petri Vartiaisen mukaan ilveksiä ajaa taajamiin kaksi asiaa: ruoka ja rakkaus.
- Maaliskuu on mourukuukausi eli lisääntymisvietti ajaa ilveksiä liikenteeseen. Nyt niitä voi nähdä jopa päiväsaikaan. Toinen syy on se, että rusakot ovat ilveksille mieleisiä makupaloja ja rusakot liikkuvat näihin aikoihin asutuksen lähelle.

Vartiainen rauhoittelee, ettei asutuksen lähellä olevista ilveksistä tarvitse olla erityisen huolissaan. Koiria ja kissoja on syytä pitää silmällä tavalliseen tapaan.
- Jos koiraa ulkoiluttaa asianmukaisesti narunnokassa tai muuten valvottuna, niin ei ilves sellaiseen käy kiinni. Toki pienten koirien ja kissojen saalistamiseen ilveksen voimat riittävät.
- Ihmisille terveestä, normaalista ilveksestä ei myöskään ole vaaraa, sillä kesyyntynytkin eläin väistää ihmistä. Vain jos kyseessä on sairas tai muuten ahdistettu eläin, se voi käyttäytyä poikkeuksellisesti, Vartiainen sanoo.

Ilvesvideot löytyvät Simopekka Mäkelän Facebook-sivulta.

Juttua päivitetty 4.3.2016 kello 13.40: Lisätty Petri Vartiaisen tuoreet kommentit.

Kristiina Tiippana

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.