Jari Leppä ei kommentoi pääministeri Antti Rinteen asemaa — Antti Häkkäsen mukaan oppositiolta ei heru armoa pääministerin toiminnalle

Keskustan maanantai-iltapäivän eduskuntaryhmän kokous ei päästänyt pääministeriä piinasta, vaan puoluehallitus punnitsee Antti Rinteen luottamuksen. Opposition mukaan Rinne ei ole toiminut pääministerin asemaan kuuluvalla tavalla.

Antti Häkkänen (kok.) haluaa pääministerin vastuuseen puheistaan.
Antti Häkkänen (kok.) haluaa pääministerin vastuuseen puheistaan.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Etelä-Savon oppositiokansanedustaja Antti Häkkänen pitää selvänä, että oppositiolta ei heru armoa pääministeri Antti Rinteelle (sd.).

— Kokoomuksen linja on selkeä ja arvelen, että samalla linjalla ovat myös perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit, sanoi Häkkänen heti keskustan eduskuntaryhmän maanantai-iltapäivän kokouksen jälkeen.

Etelä-Savon kansanedustaja, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että hänellä ei ole kommentoivaa koko tilanteeseen.

Keskustan johto siirtyi eduskunnasta pitämään puoluehallituksen kokousta.

Keskustan puheenjohtaja, ministeri Katri Kulmuni totesi ryhmäkokouksen jälkeen, että Rinnettä kohtaan on epäluottamusta.

Ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen puolestaan sanoi, että nykyinen hallituspohja ja hallitusohjelma sopivat keskustalle. Kurvisen mukaan annetut selvitykset Posti-sotkun jälkihoidosta eivät kuitenkaan tyydytä keskustaa.

Seuraavaksi on kuultava keskustan puoluehallituksen lopullinen kanta.

Keskustaministeri Jari Leppä ei vielä kommentoi sitä, miten keskusta suhtautuu pääministeri Antti Rinteen toimintaan Posti-sotkun jälkiselvittelyissä.
Keskustaministeri Jari Leppä ei vielä kommentoi sitä, miten keskusta suhtautuu pääministeri Antti Rinteen toimintaan Posti-sotkun jälkiselvittelyissä.

Häkkänen arvelee, että kenttää edustava puoluehallitus on eduskuntaryhmän linjoilla. Tämä tarkoittaisi sitä, että Rinteen asema muuttuu entistä tukalammaksi.

Keskusta on vetämässä tukensa pois pääministeriltä.

— Se ei oikeastaan ollut yllätys. Tilanne on seurausta siitä, että pääministerin toiminta on ollut koko vaalikauden alusta saakka kyseenalaista, sanoo Häkkänen.

Häkkäsen mukaan Rinne ei ole kyennyt nousemaan pääministerin asemassaan puoluepolitiikan ja entisen ay-johtajan roolin yli koko kansan etua ajavaksi pääministeriksi.

— Toiminta on ollut yhden puolueen etujen ajaminen, mikä on johtanut tällaisiin sotkuihin.

Edessä on eduskuntaryhmien neuvottelukierros. — Antti Häkkänen

Rinteen tulee Häkkäsen mielestä erota.

— Rinteen oma toiminta ei nauti eduskunnan luottamusta. Eduskunnan edessä on pysyttävä totuudessa.

Häkkänen arvioi, että edessä on eduskuntaryhmien neuvottelukierros koko tilanteesta.

— Neuvottelukierros käydään viime eduskuntavaalien tuloksen pohjalta. Sen jälkeen katsotaan jatko.

Häkkänen ei ennakoi sitä, mitä jatkoseuraukset saattaisivat olla. Uusiin vaaleihin hän ei kuitenkaan usko.

Lisää selkoa asetelmiin saadaan tiistaina ja keskiviikkona. Rinteen on määrä selittää tilannetta tiistaina. Keskiviikkona on välikysymysäänestys hallituksen luottamuksesta.

Oppositio on valmis Häkkäsen mukaan äänestämään hallituksen luottamusta vastaan.

— Kyse on siitä, että onko koko hallitus toimintakykyinen toteuttamaan omaa ohjelmaansa.

Oppositio tarkkailee keskustan liikkeitä ennen muuta siksi, että Häkkäsen mukaan on pelko kaupankäynnistä.

— Kulmuni on toistanut, että tilanteesta pitää keskustella. On mahdollista, että keskusta hakee itselleen lisäetuuksia jo ennen välikysymyskäsittelyä, spekuloi Häkkänen.