Vanhalan koulu halutaan säästösyistä kiinni jo ensi vuonna — Mikkelin lautakunnat alkavat käsitellä budjettiesityksiään tällä viikolla

Myös Ristiinan lukion lakkauttaminen etenee lautakuntakäsittelyyn tällä viikolla. Viisi sivukirjastoa ovat edelleen Mikkelin kaupungin lopetettavien listalla.

Taru Hokkanen

Vanhalan koulun on tarkoitus yhdistyä Kalevankankaan kouluun.
Vanhalan koulun on tarkoitus yhdistyä Kalevankankaan kouluun.

Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee torstaina esitystä lakkauttaa Vanhalan koulu jo ensi vuoden elokuusta alkaen.

Asia sisältyy Mikkelin sivistysjohtajan Virpi Siekkisen valmistelemaan kasvatus- ja opetuslautakunnan ensi vuoden talousarvioesitykseen. Lautakunta käsittelee asiaa torstaina.

Vanhalan koulun lakkauttamista halutaan aikaistaa kaupungin tiukan taloustilanteen vuoksi. Kaupunkirakenneselvitys esitti Vanhalan koululle jatkoa vuoteen 2023 saakka yhdessä Rämälän ja Olkkolan koulujen kanssa.

Vanhalan koulussa oli lukuvuonna 2017—18 neljässä perusopetusryhmässä 65 oppilasta. Jatkossa oppilaat on tarkoitus sijoittaa Kalevankankaan kouluun.

Sivukirjastojen lakkauttamisen on kerrottu tuottavan 382 000 euron säästöt.

Talousarvioesitykseen sisältyy myös Mikkelin lukion Ristiinan toimipisteen lakkauttaminen ensi vuoden elokuussa.

Lukion opiskelijat on tarkoitus siirtää opiskelemaan lukion Mikkelin keskustan toimipisteeseen.

Ristiinan lukio-opetushenkilöstö siirtyy töihin Mikkeliin. Perusopetuksessa työskentelevät jatkavat Ristiinassa.

Lukioratkaisusta on kerrottu koituvan 250 000 euron säästöt.

Jaakko Avikainen

Jos Mikkelin kaupungin säästösuunnitelmat toteutuvat, lukio-opetus päättyy Ristiinassa tähän lukuvuoteen.
Jos Mikkelin kaupungin säästösuunnitelmat toteutuvat, lukio-opetus päättyy Ristiinassa tähän lukuvuoteen.

Valmistelussa on myös Mikkelin etä- ja aikuislukion ja Otavan Opiston Nettilukion yhdistäminen liikelaitokseksi 1.8.2020 alkaen.

Paljon esillä ollut, vilkasta keskustelua synnyttänyt viiden sivukirjaston lakkauttaminen sisältyy hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan talousarvioesitykseen, jota käsitellään keskiviikkona.

Esityksen mukaan Kalevankankaan, Lähemäen, Otavan, Rantakylän ja Suomenniemen sivukirjastot lakkautetaan. Vakituisen kirjastohenkilökunnan määrä vähenee kuudella.

Ratkaisun on kerrottu tuottavan 382 000 euron säästöt. Ne kertyvät pääasiassa tilavuokrista ja henkilökunnan palkkakuluista.

Talousarvio esittää myös leikkauksia kumppanuussopimuksiin. Mikkelin Teatterin tuki vähenisi 71 000 eurolla, Mikkelin musiikkiopiston 24 000 eurolla ja Mikaelin 15 000 eurolla.

Museotoimen ja Mikkelin kaupunginorkesterin toimintaan ei esitetä niiden toimintaan vaikuttavia muutoksia.

Liikuntapaikkoihin talousarvioesitys ei ota yksityiskohtaisesti kantaa. Esittelytekstissä mainitaan, että ”eräistä liikuntapaikoista, kuten Runeberginaukion Urheilutalosta ja joistakin vähäkäyttöisistä ulkoliikuntapaikoista, luovutaan.”

Muilta osin viitataan tänä vuonna valmistuvaan Liikkuva Mikkeli 2030 -ohjelmaan, joka linjaa liikuntapaikkojen ylläpitoa ja rakentamista.

Mikkelin kaupunki on teettänyt selvityksen liikuntapaikoistaan. Siinä liikuntapaikat on jaettu neljään kategoriaan.

Alimman kategorian vähäkäyttöiset paikat ovat käytännössä lopetuslistalla.

Näitä ovat Urheilutalon lisäksi Ristiinan Kisakaari, muutama koulujen liikuntasali sekä uimaranta ja joitakin hiekkakenttiä sekä hiihtolatuja.

Vesa Vuorela

Kisakaaren liikuntahalli Ristiinassa on nykyään vähällä käytöllä.
Kisakaaren liikuntahalli Ristiinassa on nykyään vähällä käytöllä.

Talousarvioesitykset lähtevät lautakuntakäsittelyn jälkeen lausuntokierrokselle.

Lopullisesti asiat päätetään Mikkelin kaupunginvaltuuston ensi vuoden budjettikokouksessa 9. joulukuuta.