Eteläsavolainen kuski välkytteli kameratolppia oikein urakalla — Ajoi aktiivisen tolpan ohi 90 kertaa ylinopeutta

Nyt tutkitaan, määrääkö poliisi kuljettajan ajokieltoon, vaikka ylinopeuksista ei ole määrätty sakkoa, vaan kuljettaja on selvinnyt huomautuksella.

Jaakko Avikainen

Savonlinnalainen autoilija tuli tallennetuksi poliisin kameravalvonnassa lähes sata kertaa. Arkistokuva.
Savonlinnalainen autoilija tuli tallennetuksi poliisin kameravalvonnassa lähes sata kertaa. Arkistokuva.

Poliisin kameravalvonta tallensi hiljattain Savonlinnassa ylinopeuden, joka herätti huomiota liikenneturvallisuuskeskuksessa. Rekisterinumero oli näet ehtinyt tulla kamerakuvia seulovassa keskuksessa hyvin tutuksi.

— Työntekijämme tuli sanomaan, että tämä auto on ollut esillä varsin usein, kertoo Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein Helsingin Sanomien haastattelussa.

Haun tuloksena selvisi, että samalla autolla oli ajettu viime vuoden alun jälkeen aktiivisen liikennevalvontatolpan kohdalla ylinopeutta yli 90 kertaa.

Kaikki nopeusrajoituksen ylitykset ovat Pastersteinin mukaan niin pieniä, ettei niistä määrätä yleensä edes rikesakkoa. Nopeusrajoituksen 3—6 kilometrin ylityksestä seuraa tavallisesti huomautus.

Epätavallinen määrä, normaali käsittely

Liikenneturvallisuuskeskus tekee toistuviin pikkuylinopeuksiin syyllistyneestä kuljettajasta kuitenkin ilmoituksen Itä-Suomen poliisilaitokselle. Sen tehtäväksi jää harkita, miten autoilijan ajotapaan suhtautuisi.

Tutkinnajohtaja, rikoskomisario Harri Kääpä Itä-Suomen poliisista Mikkelistä myöntää, että tapaus on tullut liikenneturvallisuuskeskuksesta esikäsittelyyn.

— Sen perusteella päätetään, johtaako asia tutkintaan ja yhdessä syyttäjän kanssa selvitetään, miten asiassa edetään, Kääpä sanoo.

Hänen mukaansa välähdysten määrä on epätavallisen suuri, mutta silti asian käsittelyssä edetään ihan normaalien käytäntöjen mukaan.

Kääpä ei halua tarkentaa kuljettajan kotipaikkakuntaa, mutta sanoo tämän olevan kotoisin Savonlinnan alueelta.

Professori tyrmää

Ajokorttilain mukaan kuljettaja menettää ajo-oikeutensa, jos häntä sakotetaan ylinopeudesta kolme kertaa vuoden sisällä tai neljä kertaa kahdessa vuodessa. Pelkistä huomautuksista ei voi menettää korttia, vaikka huomautuksia olisi kuinka paljon.

Pastersteinin mukaan Itä-Suomen poliisilaitos voi edelleen ottaa halutessaan itäsuomalaiskuljettajan tapauksen tutkittavakseen, vaikka mies on jo saanut ylinopeuksistaan huomautukset.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä kuljettajaa ei kuitenkaan voi tuomita esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta eikä häntä voida määrätä jo annettujen huomautusten perusteella ajokieltoon.

— Liikenneturvallisuuden vaarantamisessa pitäisi olla jokin yksittäinen konkreettinen tapahtuma, joka olisi ollut omiaan vaarantamaan turvallisuutta. Mielestäni suurta määrää vähäisiä ylinopeuksia ei voi pitää sellaisena tekona, Tolvanen sanoo.