Ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe järjestetään ensi viikolla kaikissa kampuskaupungeissa — Mikkelissä koepäivä on perjantai 1. marraskuuta

Xamkin järjestämiin valintakoetilaisuuksiin on ilmoittautunut yhteensä 1 114 hakijaa.

Vesa Vuorela

Ammattikorkeakouluihin haetaan tänä syksynä ensimmäistä kertaa uudenlaisella pääsykokeella. Kuvassa Xamkin Mikkelin kampus.
Ammattikorkeakouluihin haetaan tänä syksynä ensimmäistä kertaa uudenlaisella pääsykokeella. Kuvassa Xamkin Mikkelin kampus.

Mikkelissä järjestetään ensi viikon perjantaina eli 1. marraskuuta uusi, yhteinen ammattikorkeakoulun valintakoe. 

Ammattikorkeakoulujen uusi amk-valintakoe järjestetään ensimmäisen kerran 29.10.–1.11.2019. Digitaaliseen valintakokeeseen on ilmoittautunut koko Suomessa 25 000 hakijaa.

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla syksyn yhteishaussa 6324 aloituspaikkaa, ja amk-valintakoe on pääasiallinen valintatapa koulutukseen syksyn yhteishaussa.

Valintakoe yhtenäistää ja tasa-arvoistaa valintamenettelyjä eri aloilla. Kaikki alat käyttävät valintakoetta lukuun ottamatta kulttuurialaa.

Muutos aiempiin valintakokeisiin verrattuna on merkittävä, sillä hakija voi nyt yhdellä kokeella hakea useisiin hakukohteisiin eri ammattikorkeakouluissa ja eri aloilla.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksilla valintakoe järjestetään peräkkäisinä päivinä ensi viikolla seuraavasti: 

tiistaina 29.10. Kouvolassa

keskiviikkona 30.10. Kotkassa

torstaina 31.10. Savonlinnassa

perjantaina 1.11. Mikkelissä

Jokaisella kampuksella valintakoe järjestetään päivän aikana kaksi kertaa: aamupäivällä ja iltapäivällä.

Koe ei vaadi ennakkovalmentautumista

Xamkin järjestämiin valintakoetilaisuuksiin on ilmoittautunut yhteensä 1 114 hakijaa. Koska hakija saa itse valita, missä valintakoepaikassa osallistuu kokeeseen, Xamkin kampuksilla järjestettäviin kokeisiin osallistuu myös muihin ammattikorkeakouluihin hakevat. Xamkiin hakevat saattavat puolestaan osallistua kokeeseen jossain muualla.

Xamkissa on syksyn yhteishaussa tarjolla yhteensä 517 aloituspaikkaa.

— Hakijan kannalta hakeutuminen helpottuu merkittävästi, sillä samassa koetilaisuudessa hakija voi suorittaa valintakokeen useiden eri alojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin. Myös kokeeseen valmistautuminen helpottuu, sillä koe ei vaadi ennakkovalmentautumista, toteaa amk-opiskelijavalinnat kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin.

Valintakokeessa arvioidaan hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin, mutta ei opintojen sisältöjä. Koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti.

Kaikille yhteiset osiot testaavat päätöksenteko- sekä kieli- ja viestintätaitoja. Lisäksi kokeessa arvioidaan hakukohteista riippuen matemaattisia-, matemaattis-luonnontieteellisiä sekä eettisiä taitoja. Amk-valintakoe on laadittu tutkittuun tietoon perustuen, jolla pyritään varmistamaan se, että amk-valintakoe mittaa tai arvioi kullakin alalla tarvittavia keskeisiä valmiuksia.

Amk-valintakokeen tulokset julkaistaan 29.11.2019 mennessä.