Mikkelin kaupunki tuki Tuntematonta sotilasta 6000 eurolla, Rendeliä 50 000 eurolla — Kaupunginjohtaja vastaa, miksi näin ja kannattiko

Elokuvateattereissa pyörii tänä syksynä kaksi elokuvaa, joita molempia Mikkelin kaupunki on tukenut. Vastineeksi on saatu niin näkyvyyttä elokuvassa kuin ennakkonäytöslippuja.

Tänne majoittuivat Tuntemattoman sotilaan tuotantoryhmän jäsenet. Hotelli Uusikuu sijaitsee Raviradantiellä. 
Tänne majoittuivat Tuntemattoman sotilaan tuotantoryhmän jäsenet. Hotelli Uusikuu sijaitsee Raviradantiellä. 

Elokuvateattereissa näytetään tänä syksynä kahta elokuvaa, joita molempia Mikkelin kaupunki on tukenut.

Perjantaina ensi-iltansa saavaa, Aku Louhimiehen ohjaamaa suurelokuvaa Tuntematonta sotilasta kaupunki tuki 6 000 eurolla. 

Tuki elokuvalle annettiin niin, että Mikkelin kaupunki maksoi tuotantoryhmän yöpymiset Raviradantien hotelli Uusikuussa 24.—26.8.2016. Elokuvaa kuvattiin tuolloin Läsäkoskella.

Uusikuuta ylläpitää Esedu.

Näkyvyyttä, tapahtumia ja lippuja

Hallintojohtaja Ari Liikasen mukaan sopimukseen kuului, että Mikkelin kaupunki ja Esedu mainitaan elokuvan lopputeksteissä, elokuvan promokiertue tulee Mikkeliin, kaupunki saa järjestää oman tapahtuman elokuvan tiimoilta ja kaupunki saa elokuvan ennakkonäytökseen Helsinkiin lippuja.

Elokuvan promo- ja Mikkelin oma Tuntematon sotilas -tapahtuma järjestettiin maanantaina.

Lokakuun puolivälissä Helsingissä kävivät ennakkonäytöksessä Liikanen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk.), tekninen johtaja Jouni Riihelä, sivistystoimenjohtaja Virpi Siekkinen ja kaksi viestinnän työntekijää.

Aholaisella ja Kuikalla oli mukana avecit.

"Ehkä ei ihan vastaa"

Mikkeliläisen ohjaajan Jesse Haajan esikoiselokuvaa Rendeliä Mikkelin kaupunki tuki selkeästi isommalla summalla - 50 000 eurolla. Tuki jaettiin vuosille 2015 ja 2016.

Molemmista yhteistyösopimuksista on päätetty kaupunginhallituksessa tai sen jaostossa. Rahat on otettu kaupunginhallituksen käyttövarausmäärärahasta.

Tuntemattomalla on suuren yleisön mielenkiinto, mutta edes mikkeliläiset eivät osaa yhdistää Läsäkosken kuvauspaikkaa tänne.

Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan kunta ostaa elokuvista näkyvyyttä samalla tavalla kuin yhteistyössä urheiluseuran kanssa. 

Hän kuvailee Tuntemattomaan sotilaaseen laitettua 6000 euroa perustelluksi panokseksi.

- Elokuvan ennakkonäytösten vastaanotto antaa olettaa, että mielenkiinto on suurta. 

Rendelistä Halonen sanoo, ettei kaupungin antaman tuen määrä "ehkä ihan vastaa" elokuvasta saatavaa näkyvyyttä.

Rendelin levitysyhtiön mukaan elokuvan on nähnyt tässä vaiheessa 10 100 ihmistä ennakkonäytökset mukaan lukien.

Muukin merkitsee kuin katsojaluvut

Toisaalta, Halonen muistuttaa kaupungin saaman näkyvyyden olevan elokuvan katsojalukuja monimutkaisempi asia.

- Rendelissä iso osa tapahtumista on sijoittunut Mikkeliin. Todennäköisesti niille, jotka elokuvan näkevät, mielikuva Mikkelistä on voimakkaampi. Tuntemattomalla on suuren yleisön mielenkiinto, mutta edes mikkeliläiset eivät osaa yhdistää Läsäkosken kuvauspaikkaa tänne. Siinä pr-arvo tulee lopputeksteistä. 

Halosen mukaan etukäteen on mietittävä kaupungin saamaa näkyvyyttä ja satsauksen vaikuttavuutta. Kuitenkin vasta jälkikäteen tiedetään, miten elokuva todellisuudessa menestyi.

- Rendelin osalta emme vielä tiedä tarkasti näkyvyyden merkittävyyttä.

Rendeliä esitetään edelleen kahdeksalla paikkakunnalla. Se on ollut festivaaleilla ulkomailla.

Muokattu 25.10. klo 11:48: Avecin kanssa Helsingissä kävivät Aholainen ja Kuikka, ei Riihelä.