Liian risa huonekalu päätyy kaatikselle — Kierrätyskeskukseen ja hyväntekeväisyyteen kelpaa vain ehjä tavara

Mikkelissä hyväkuntoinen huonekalu voi kelvata myös hyväntekeväisyysjärjestöille

Jaakko Avikainen

Kierrätyskeskus Mikkelin Lentokentänkadulla on väliasema monelle mikkeliläissohvalle. Mikkelin toimintakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Lankinen muistuttaa, että keskus pystyy hyödyntämään vain ehjää tai korjauskelpoista tavaraa.

Vanhasta sohvasta voisi luopua. Perintösenkki ei sovi sisustukseen, ja raskas kirjahylly tuntuu turhalta. Tuttu tilanne, ainakin muuton tai remontin yhteydessä. Tavarasta on päästävä eroon nopeasti, mielellään ilmaiseksi. Kuljetuskin kelpaisi.

Yhdistelmä alkaa olla mahdoton, ellei samalla osta uutta tai luovu arvokkaasta antiikkiesineestä. Hyväkuntoisen huonekalun saa kyllä kiertoon, usein ilmaiseksikin. Rikkinäisen tai huonokuntoisen kalusteen jatkokäsittelystä saa yleensä maksaa.
Eikä suuri sohva kelpaa aivan kaikkialle. Usein se päätyy välikäsien kautta sinne, minne kuluttajankin se kannattaisi suoraan viedä. Kaatopaikalle, nykykielellä jätekeskukseen.

Mikkelin toimintakeskus ylläpitää kierrätyskeskusta ja -myymälää Lentokentänkadulla sekä Uutta elämää -myymälää Yrittäjänkadulla. Ennen Ekotorin nimellä tunnettu keskus ottaa vastaan myös kookkaita huonekaluja. Tavaran on kuitenkin oltava kuranttia. Rikkinäiset päätyvät lopulta jätteeksi.

— Ehjät, suhteellisen puhtaat sohvat kelpaavat meille. Ne voi tuoda itse tai ne voidaan noutaa. Nouto on ilmainen, mutta jos sohva osoittautuu liian huonokuntoiseksi, siitä peritään jätemaksu, sanoo toimintakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Lankinen. Jätemaksu on tapauksesta riippuen 5—20 euroa.

Kierrätyskeskus ottaa vastaan myös muita suurikokoisia huonekaluja. Huonokuntoisetkin kelpaavat, jos ne pystytään korjaamaan edelleen myytäviksi. Erityisesti kokopuiset kalusteet ovat haluttuja.

Toivon kammari ja Viadia pitävät Mikkelissä hyväntekeväisyyskirpputoreja, joille voi lahjoittaa kalusteita. Toivon kammari ei ota vastaan sohvia eikä isoja kirjahyllyjä.
— Pienempiä huonekaluja, kuten pöytiä, tuoleja ja lipastoja otamme vastaan mielellämme, sanoo Ari Heinonen Toivon kammarista.
Pientä irtaimistoa noudetaan ilmaiseksi. Suuremmasta tavarasta peritään kulujen kattamiseksi kuljetusmaksu, joka on 35—45 euroa.

Viadia ottaa vastaan kaikenkokoisia myyntikuntoisia kalusteita. Toiminnanjohtaja Vesa Nyrhisen mukaan myyntikuntoiset tavarat noudetaan ilmaiseksi, mutta jos tavara noudon yhteydessä todetaan kaatopaikkakuntoiseksi, siitä peritään 10—15 euron jätemaksu.

Metsäsairila Oy ottaa vastaan isoja huonekaluja Mikkelin jätekeskuksessa. Huonekaluja voi viedä myös Haukivuorella, Ristiinassa ja Suomenniemellä sijaitseville pienjäteasemille.

Jäteasemalla sohva luokitellaan sekajätteeksi. Yksittäisestä sohvasta peritään 13 euron jätemaksu. Jos tavaraa on enemmän, maksu on alle kahden kuutiometrin määrästä 22 euroa ja yli kahden kuutiometrin määrästä 44 euroa.

Useimmat kalusteliikkeet tarjoavat kotiinkuljetuksen lisäksi vanhan kalusteen poisvientiä. Yhdistelmäpalvelun hinta on ketjusta riippuen muutamasta kympistä noin sataan euroon. Isojen kertaostosten yhteydessä kuljetuksen saattaa saada kaupan päälle.

Kierrätyskeskukseen
tulee eniten:

Kodin tekstiilejä, kuten vaatteita.
Kodinkoneita ja kodin piensähkölaitteita.
Kirjoja.
Astioita.
Huonekaluja.

Kierrätyskeskus kaipaa lisää:
Hyviä, käyttökuntoisia huonekaluja, kokopuisia kunnostetaan itse.
Hyviä rakennustarpeita työpajoihin; kokopuisista huonekaluista saa hyvää materiaalia.
Toimivaa kodin elektroniikkaa.
Harrastusvälineitä kesä- ja talvilajeihin.

Vanhan tavaran vastaanottajia

www.toimintakeskus.fi
www.metsasairila.fi
www.toivonkammari.net
www.viadia.fi/mikkeli

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.