Vanha navetta paloi pahoin yön aikana Mäntyharjussa – Palomiesten yllätykseksi lähes kaikki naudat selvisivät: "Eläimet olivat siellä vielä ihan jalkeilla ja pöllämystyneinä"

Pelastuslaitos luuli, että vanhemman navettarakennuksen naudat olisivat jo kuolleet, ja keskittyi sammuttamaan pihattoa.

Jaakko Avikainen

Hälytys Mäntyharjussa syttyneestä tulipalosta tuli keskellä yötä.
Hälytys Mäntyharjussa syttyneestä tulipalosta tuli keskellä yötä.

Mäntyharjun Selkätiellä sijaitsevassa navetassa syttyi uhkaava tulipalo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Hälytys palosta tuli noin kello 1.

– Vanhempi navettarakennus oli ilmiliekeissä, kun tulimme paikalle. Saimme tiedon, että sen sisällä olevat eläimet olisivat jo kuolleet, joten keskityimme palon rajaamiseen ja sammuttamiseen sen kyljessä sijainneen pihattonavetan puolella, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Joni Himberg.

Noin sadan eläimen pihattonavetta saatiin sammutettua nopeasti, ja siellä olleet eläimet selvisivät hengissä.

Vain kaksi nautaeläintä kuoli

Kun pihaton sammutus oli loppuvaiheilla, pelastushenkilöstö pääsi tutkimaan vanhemman navettarakennuksen sisätiloja.

Pahoin palaneessa rakennuksessa heitä odotti yllätys.

– Huomasimme, että eläimet olivat siellä vielä ihan jalkeilla ja pöllämystyneinä. Kaksi oli kuollut, mutta muut saimme ajettua ulos, Himberg kertoo.

Paikan päällä ollut eläinlääkäri tarkasti palaneesta navetasta pelastetut 15 nautaeläintä ja totesi niiden olevan niin hyväkuntoisia, ettei yhtäkään niistä tarvitsisi ainakaan vielä lopettaa.

– Se oli erittäin iso helpotus omistajille, Himberg toteaa.

Syttymissyytä aletaan selvittää

Palopaikan tuntumassa sijaitsi lisäksi toinen pihattonavetta sekä asuinrakennus. Niihin palo ei päässyt leviämään.

Pelastuslaitos poistui paikalta kello 7:n jälkeen. Palon jälkivartiointi jää Himbergin mukaan navetan isäntäväen vastuulle.

– Tänään paikalle menee palontutkintaa sekä poliisilta että meiltä pelastuslaitokselta selvittämään palon syttymissyytä, Himberg kertoi keskiviikkoaamuna.

Sammutustöihin osallistui yhdeksän pelastuslaitoksen yksikköä ja noin 20 palomiestä Mäntyharjusta, Mikkelistä, Hirvensalmelta ja Pertunmaalta.