Teppo Leinonen on uusi Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja: ”Työvoiman saatavuudesta pitää huolehtia”

Markku Kakriaisen seuraaja tulee maakuntaliitosta.

Vesa Vuorela

Teppo Leinonen ehti olla maakuntaliiton palveluksessa seitsemän vuotta.
Teppo Leinonen ehti olla maakuntaliiton palveluksessa seitsemän vuotta.

Sopivasti kyynärpäitä käyttäen mutta enimmäkseen diplomaattisin keinoin aikoo Teppo Leinonen ajaa maakunnan elinkeinoelämän asiaa.


Leinonen, 33, valittiin torstaina Etelä-Savon kauppakamarin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän sanoo pääsevänsä puhumaan hienon maakunnan ja upeiden yritysten puolesta, realismia unohtamatta.


— Edunvalvonnassa tulee toimia oikeilla faktoilla ja hyvillä verkostoilla. Muuten ei luottamusta ja tuloksia synny, sanoo Leinonen.
Toimitusjohtajana hän aloittaa 1. helmikuuta.

Leinonen siirtyy tehtävään Etelä-Savon maakuntaliiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikön tehtävästä. Maakuntaliiton palveluksessa hän tulee olleeksi seitsemän vuotta.

Kauppakamarin toimitusjohtajana 21 vuotta toiminut Markku Kakriainen jää eläkkeelle maaliskuun alusta. Kakriainen hankki laajat verkostot ja hyödynsi niitä. Elinkeinoelämän kontaktien ja yhteiskuntasuhteiden merkitystä korostaa myös Leinonen.

Verkostoja hän rakensi jo ennen maakuntaliiton pestiä kokoomusnuorten puheenjohtajana. Leinonen uskoo, että taustasta on yhä hyötyä, mutta poliittisten värien merkitystä hän ei korostaisi.

— Maakunnan asiat ovat harvoin sellaisia, joissa puolueittain näkemys vaihtelee. Yhteistyöllä saavutetaan tuloksia. Suhteiden pitää pelata joka suuntaan.

Nykyiseen tehtävään on kuulunut maakunnan sisäinen ja ulkoinen edunvalvonta, yhteiskuntasuhteiden ylläpito ja kehittäminen sekä päätöksentekoon vaikuttaminen maakunnan näkökulmasta. Lobbarin perinteistä toimenkuvaa siis. Leinonen itse sanoo, että maakuntajohtajan aisaparina hän on päässyt seuraamaan alueen kehitystä ja yrityselämää läheltä.

Leinosen arvion mukaan myönteiseen suuntaan on menty, mutta tekemistäkin riittää. Työvoiman saatavuus on yksi asia, josta Etelä-Savossa pitää kantaa huolta.
— Ammattikoulutuksen reformista on saatava hyvä ote, niin että työpaikoilla yhä enemmän tapahtuva koulutus koituu lopulta yritysten hyödyksi.

Kauppakamarien toimenkuvaan on aina kuulunut väylien ja yhteyksien puolesta puhuminen. Leinonen sanoo niiden pysyvän keskeisinä asioina vastakin.

— Tieasiat eivät ole vielä maalissa. Alemmalla tieverkolla on paljon korjausvelkaa.
Digitalisaation haltuun ottaminen on osa-alue, jossa Leinonen näkee vielä parannettavaa yrityksissä, ja myös sen puolesta hän aikoo tehdä töitä.

Etelä-Savon kauppakamarilla on lähes 400 jäsenyritystä. Toimitusjohtajan valintaa valmistellutta työryhmää veti kauppakamarin puheenjohtaja, nyt tehtävästä väistynyt Heikki Hämäläinen. Hän kertoo kauppakamarin saaneen 38 hakemusta ympäri Suomen.
— Työryhmä haastatteli viisi hakijaa. Valinnassa painotimme maakunnan ja sen yrityselämän tuntemusta sekä laaja-alaisia verkostoja. Myös nuoruuden intoa elinkeinoelämän ja toimintaympäristön kehittämiseen saatiin.


Leinosen Hämäläinen sanoo menestyneen etenkin haastattelussa hyvin.
Kauppakamarin hallitus teki valinnasta torstaina yksimielisen päätöksen.

Uusimmat uutiset