Kansainvälinen Disperse-harjoitus houkutteli Mikkelin torille joukoittain katsojia keskiviikkona — Testaa, osaisitko itse toimia suuronnettomuudessa

Harjoitus huipensi kansainvälisen Toxi Triage -hankkeen.

Silja Viitala

Disperse-harjoituksessa pelastusviranomaiset harjoittelivat vaarallisen kaasun aiheuttaman suuronnettomuuden varalle. Onnettomuuden uhreja näyttelivät esimerkiksi Xamkin ja Esedun opiskelijat.
Disperse-harjoituksessa pelastusviranomaiset harjoittelivat vaarallisen kaasun aiheuttaman suuronnettomuuden varalle. Onnettomuuden uhreja näyttelivät esimerkiksi Xamkin ja Esedun opiskelijat.

Keskiviikkona Mikkelin torilla järjestetty suuronnettomuusharjoitus käynnistyi kello 12 aikaan näyttävästi.

Torille tuodusta valkoisesta pakettiautosta alkoi tupruttaa teatterisavua, ja vapaaehtoiset näyttelijät esittivät tuupertuvansa maahan sen vaikutuksesta. Osa oli maskeerannut kasvoihinsa haavoja, ja muutamat huusivat apua.

Vaaraton savu esitti harjoituksessa kloorikaasua. Harjoituksessa viranomaiset harjoittelivat tilannetta, jossa kaasu saa aikaan vaarallisen aineen onnettomuuden keskellä Mikkelin keskustaa.

Mikkelissä soitettiin harjoituksen aikana yleistä vaaramerkkiä, ja torille ajoi lukuisia paloautoja ja ambulansseja. Tori eristettiin harjoituksen ajaksi, ja yleisö pääsi seuraamaan harjoitusta kävelykadulta käsin.

Harjoitus houkuttelikin kymmeniä katsojia tihkusateesta huolimatta.

Silja Viitala

Esedun opiskelija Jaana Jaakkonen odotti harjoituksen alkua torikahvilassa. Jaakkonen näytteli yhtä onnettomuuden uhreista.

Silja Viitala

Harjoituksessa käytetty savu oli oikeasti vaaratonta teatterisavua, jossa oli mukana mintun tuoksua. Osa näyttelijöistä imeskeli harjoituksessa minttupastilleja simuloidakseen sitä, että uhri oli hengittänyt savua. Hoitajat pystyivät sen avulla mittaamaan näyttelijöiden hengitysilmasta, olivatko nämä hengittäneet savua.

Silja Viitala

Osa näyttelijöistä esitti vaipuvansa maahan kaasulle altistuttuaan. Linnea Koponen näytteli onnettomuuden uhria.

Silja Viitala

Pelastushenkilöstön piti onnettomuuspaikalle tullessaan arvioida, ketkä uhreista ovat huonoimmassa kunnossa ja minne heidät siirretään.

Silja Viitala

Pelastajat kuljettivat uhrin näyttelijää paareilla.

Silja Viitala

Harjoitus houkutteli Mikkelin torin liepeille kymmeniä katsojia.

Silja Viitala

Uhria esittävä Linnea Koponen on saatu sairaalan pihaan ambulanssilla. Vastassa on sairaalan tiimi.

Silja Viitala

Ensihoitaja Tiina Väisänen ja onnettomuusharjoituksessa uhria näyttelevä Linnea Koponen matkasivat harjoituksen aikana Mikkelin torilta ambulanssilla sairaalaan.

Silja Viitala

Uhria esittävä Linnea Koponen kuljetettiin sairaalan ensihoitotiloihin. Lääkärit ja sairaanhoitajat tutkivat Koposen ja puhuivat läpi tositilanteessa tehtävät toimenpiteet. Sitten Koponen siirrettiin heräämöön.

Kansainvälisen hankkeen huipennus

Harjoituksessa pelastuslaitoksella, ensihoidon henkilökunnalla, Suomen Punaisen ristin vapaaehtoisilla ja muilla osallistujilla oli edessään tiukkoja tehtäviä. Heidän piti ensinnäkin selvittää, mitä "kaasu" sisältää, ketkä "uhreista" tarvitsevat kiireisimmin hoitoa, mitkä alueet torista ovat saastuneita ja mitkä puhtaita sekä miten viestitään tehokkaasti muiden viranomaisten kanssa.

Torille pystytettiin telttoja, joissa uhrien näyttelijöitä pestiin puhtaaksi kaasun haitallisista aineista, ja osa näyttelijöistä kuljetettiin Mikkelin keskussairaalaan "jatkohoitoa" varten.

Suurharjoitus huipentaa vuosien ajan käynnissä olleen kansainvälisen Toxi Triage -hankkeen, jossa kehitetään uusia toimintatapoja ja teknologioita kemiallisten ja radioaktiivisten aineiden sekä biologisten aseiden aiheuttamien onnettomuuksien varalle.

Jos testi ei näy, klikkaa tästä.

Juttua muokattu 22.5. klo 17.45: Tarkennettu pakettiautoa esittävän kuvan kuvatekstiä. Aiemmin kuvatekstissä kerrottiin, että hoitajat pystyivät mintun tuoksuisen savun ansiosta mittaamaan, olivatko näyttelijät hengittäneet savua. Oikeasti näyttelijät myös saivat imeskeltäväksi minttupastilleja, joiden tuoksun avulla asiaa voitiin mitata.