Essoten valtuustoa johtavalta Eero Aholta pyyhkeitä Marinin hallitukselle: "Olen erittäin pahoillani, että työpanosta on jouduttu kohdentamaan itsestäänselvyyksien puolustamiseen"

Essoten valtuusto hyväksyi keskusteluitta kuntayhtymän lausunnon soteuudistuksesta.

Vesa Vuorela

Essoten valtuustoa johtava Eero Aho (kok.) toivoo politikoinnin loppuvan soteuudistuksen osalta.
Essoten valtuustoa johtava Eero Aho (kok.) toivoo politikoinnin loppuvan soteuudistuksen osalta.

Essoten valtuusto hyväksyi yksimielisesti ja keskusteluitta kuntayhtymän sotelausunnon kokouksessaan torstaina. Lausunnon mukaan Etelä-Savon maakunta tulee pitää yhtenäisenä.

Valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.) lähetti avauspuheessaan pyyhkeitä maan hallituksen suuntaan.

– Lakiehdotus on kaikilla mittareilla ja kiistatta hallituksen itsensä asettamien tavoitteiden vastainen.

– Olen erittäin pahoillani, että työpanosta on jouduttu kohdentamaan itsestäänselvyyksien puolustamiseen aikana, jolloin kaikki voimat tulisi yksiselitteisesti kohdentaa vuosituhannen suurimman sote-haasteen eli koronaviruksen selättämiseen, Aho sanoi.

Politikoinnin on Ahon mukaan loputtava, niin että toimijoiden työpanos voidaan osoittaa sataprosenttisesti toiminnan kehittämiseen. Erityisesti näin tulisi tehdä vakavassa taloudellisessa kestävyysvajeessa elävissä kunnissa, jollaisia Etelä-Savon kunnat pääasiassa ovat.

Kriittisyyteen on syynsä

Vaikka Sanna Marinin (sd.) hallituksen sotetavoitteet ovat sinällään kannatettavat, Etelä-Savon asukkaat eivät Ahon mukaan voi olla valmisteluun kaikilta osin tyytyväisiä.

 Ahon mielestä Essotella on oikeus ottaa kriittisesti kantaa lakiehdotukseen, jossa maakuntaa ollaan pilkkomassa.

Hallituksen lakiluonnoksessa neljä Savonlinnan seudun kuntaa on kirjoitettu osaksi Pohjois-Savoa. Sote- ja maakuntauudistuksen vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) on kuitenkin todennut, että tasavertaisena vaihtoehtona on näiden Sosterin kuntien säilyminen osana Etelä-Savoa.

Eiköhän nyt ole jo vihdoin aika lopettaa ruudin käyttö maakunnan sisällä. — Eero Aho

Ministeri on painottanut, että kaupunkien, kuntien, kuntayhtymien sekä muiden tahojen lausunnoilla on ratkaiseva rooli tulevan maakuntajaon kannalta.

Ovi edelleen auki Savonlinnan suuntaan

Aho muistutti, että maakunnan hajoamisen riskit juontavat juurensa keskittämisasetuksen vaatimuksiin ja niitä seuranneisiin Sosterin ja Essoten työnjakoneuvotteluihin, jotka kariutuivat ennenkuin pääsivät kunnolla edes alkamaan.

Hän totesi, että Mikkelin suunnasta ovi on ollut koko ajan avoinna ja on edelleen avoinna neuvotteluille Sosterin kanssa.

– Eiköhän nyt ole jo vihdoin aika lopettaa ruudin käyttö maakunnan sisällä ja alkaa rakentamaan yhteistä Etelä-Savoa, ihan ilman kynsiä ja hampaita.

Kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen arvioi, että Itä-Savon siirto Pohjois-Savoon toisi perustuslaillisia ongelmia ja olisi monilta osin maan hallituksen lakiluonnosten vastainen.

– Meillä on Etelä-Savossa perustelluista syistä kaksi keskussairaalaa ja tälle meidän erityispiirteelle on saatava yhdessä riittävä rahoitus. Suunta on eteenpäin, Kortelainen sanoi.

– Tämän päivän lehtitietojen perusteella myös Pohjois-Savon liitto ja Kuopion kaupunki ovat ottamassa kantaa nykymuotoisen Etelä-Savon puolesta.

Essoten selvityksen mukaan pidemmällä aikajanalla yhtenäinen Etelä-Savon sote-maakunta kykenee tarjoamaan asukkailleen kattavat lakisääteiset sote-palvelut sellaisessa valtiorahoitteisessa mallissa, jossa palvelutarvetekijät on otettu huomioon.