Litra ja kappa ovat vuosisatojen perinne torikaupassa — tuotteita voi ostaa myös kilohinnalla

Perinteiset tilavuusmitat pitävät edelleen pintansa, mutta vaa’at ovat ahkerassa käytössä.

Taru Hokkanen

Viiden litran vetoiseen isoon kappaan mahtuu 3,5 kiloa perunoita. Kahden litran pikkukappa täyttyy reilusta 1,5 kilosta.
Viiden litran vetoiseen isoon kappaan mahtuu 3,5 kiloa perunoita. Kahden litran pikkukappa täyttyy reilusta 1,5 kilosta.

Mikkelin torilla kauppaa käydään yhä useammin kilohinnoilla. Perinteiset tilavuusmitat pitävät edelleen pintansa, mutta vaa’at ovat ahkerassa käytössä.
Mikkelin torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Ahonen sanoo, että litrakauppa vähenee sitä mukaa kuin asiakaskunta alkaa koostua uudesta sukupolvesta.
— He ymmärtävät kilomäärät paremmin kuin tilavuusmitat. Kaupankäynti torilla on kuitenkin hyvin joustavaa. Tuotteita voi ostaa esimerkiksi litroina, kiloina, kappaleina tai nippuina, ihan miten itse haluaa.

Tilavuusmittojen käyttö torikaupassa juontaa juurensa torien historiaan, jolloin muita mittaustapoja ei ollut juuri käytössä.
Ahosen mukaan Mikkelissä on käyty markkinakauppaa vuodesta 1744 lähtien. Nykyinen Hallitustori perustettiin vuonna 1838.
— Silloin viljat, perunat ja muut mitattiin vetomitoilla, mistä syntyi perinne. Kilohinnoittelu alkoi yleistyä, kun ilman sähköä pattereilla tai aurinkolatauksella toimivat vaa’at tulivat käyttöön.
EU on pohtinut, pitäisikö toreilla siirtyä kokonaan kilokauppaan. Tällä hetkellä linjaus on, että luonnontuotteita, kuten mansikoita tai herneitä, saa myydä torilla litroittain. Sen sijaan teollisesti valmistetut tuotteet, esimerkiksi makeiset, täytyy punnita.

Ahonen sanoo, että kilomitta on sekä asiakkaalle että kauppiaalle edullisin myyntitapa. Asiakas saa juuri sen määrän, minkä hän tarvitsee, ja kauppias siitä hinnan.
— Esimerkiksi mansikoita ostaessa jokaisen litran paino vaihtelee. Hurjimmillaan ero voi olla suuri. Kevyitä alkukesän mansikoita mahtuu litraan 450 grammaa, mutta loppukauden pienet, mehukkaat marjat painavat raskaimmillaan 700 grammaa.
Monissa tuotteissa ero ei kuitenkaan ole näin iso. Ahosen mukaan litra herneitä painaa lähes aina noin 400 grammaa, litra kantarelleja 300 grammaa ja litra perunoita 800–850 grammaa lajikkeesta riippuen. Viiden litran vetoinen kappa täyttyy noin 3,5 kilosta perunoita.
Vaikka punnitsemisella on hyötynsä, litrat istuvat torikaupassa tiukkaan. Tietty suuripiirteisyys on osa torin viehätystä.
— Hinnoista on lupa tinkiä, ja kauppiaatkin antavat yleensä tilavuusmitan päälle vielä pienen ripsauksen kaupantekijäisiä. Jos asiakas taas haluaa tasan kilon, silloin myydään se määrä.

Jannika Melkko