Mikkelin Pitäjänkirkon tukihirren mystisten kirjoitusten tekijät selvisivät: "Se oli sellaista armeijasta juuri päässeiden poikien huumoria"

Pitäjänkirkossa olevasta tukihirrestä löytyi kesäkuussa kohta, johon oli kirjoitettu, että Harri Hainari ja Jyrki Partanen olisivat asentaneet kirkossa pärevaloja 20. lokakuuta vuotta 1846. Länsi-Savo etsi käsiinsä Harri Hainarin.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta

Pitäjänkirkon tukihirteen kirjoitettu teksti näkyy hirren päällä, kirkon kattoon päin.

Mikkelin Pitäjänkirkon tukihirsistä löytyneiden mystisten kirjoitusten kirjoittaja on selvinnyt. Länsi-Savo etsi käsiinsä Harri Hainarin, jonka nimi löytyi tukiparruun kirjoitetusta viestistä.

Länsi-Savo kertoi keskiviikkona, että Pitäjänkirkossa olevasta tukihirrestä oli löytynyt kohta, johon oli kirjoitettu, että miehet nimeltään Harri Hainari ja Jyrki Partanen olisivat asentaneet pärevaloja 20. lokakuuta vuotta 1846 Pitäjänkirkossa. Teksti oli saarnastuolin yläpuolella olevassa tukihirressä, seitsemän metrin korkeudessa.

Mikkelin Pitäjänkirkon suntiot tekivät erikoisen löydön asentaessaan uusia valaisimia kirkkoon kesäkuussa.

Nuorten miesten huumoria

Hainari vastaa puhelimeen ensin hämmentyneenä ja sitten nauraen. Hän kertoo olleensa noin vuonna 1982 Pitäjänkirkossa tekemässä sähköasentajan töitä, kun koko kirkkoa peruskorjattiin. Hänen työkaverinaan oli silloin mies nimeltä Jyrki Partanen.

Hainari muistelee, että nuoret miehet olisivat löytäneet kirkon rakenteista paljon erilaisia kirjoituksia ja kirjeitä sähkötöitä tehdessään. Lopulta miehet päättivät itsekin jättää kädenjälkensä kirkon rakenteisiin.

— Ihan tarkalleen en muista tätä asiaa, mutta kuulostaa kyllä itseltäni, alunperin Mikkelistä kotoisin oleva Hainari nauraa puhelimessa.

1980-luvulla löytyneistä kirjoituksista ja kirjeistä löytyi Hainarin mukaan paljon aikalaistietoa. Joukossa oli hänen mukaansa myös ”todella ihmeellisiä” kirjoituksia.

— Inspiraatio tuli varmaankin niistä ja me päätimme sitten lyödä pökköä pesään. Se oli sellaista armeijasta juuri päässeiden poikien huumoria, Hainari kertoo.

Hainari muistelee, että he olisivat kirjoitelleet kirkon rakenteisiin muitakin tekstejä kuin nyt löydetyn kirjoituksen.

Jyrkille terveisiä!

Hainari muutti pian kirkon peruskorjauksen valmistumisen jälkeen Mikkelistä muualle Suomeen. Nyt hän asuu Tampereella ja on toiminut koko uransa sähkö- ja valoalan yrittäjänä.

Pitäjänkirkossa näkyy edelleen hänen kädenjälkensä, sillä hän ja Partanen tekivät yhteensä noin 80 prosenttia kirkon peruskorjauksen valaisimien asennuksista.

Jyrki Partasen kanssa Hainari ei ole pitänyt yhteyttä.

— Laita siihen juttuun vielä, että Jyrkille terveisiä, Hainari nauraa.

Arvoitus on siis ratkennut. Myös Länsi-Savon haastattelema kirkkotutkimuksen asiantuntija, professori Markus Hiekkanen epäili, etteivät kirjoitukset voineet olla vuodelta 1846.