Juvalainen kuntapoliitikko Ano Turtiainen sai sakot julkisesta kehottamisesta rikokseen

Juvalainen perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ja Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja Ano Turtiainen sai 50 päiväsakkoa julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Jasmine Kousa

Etelä-Savon käräjäoikeus käsitteli juttua tiistaina.
Etelä-Savon käräjäoikeus käsitteli juttua tiistaina.

Juvalainen perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ja Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja Ano Turtiainen on saanut sakkotuomion julkisesta kehottamisesta rikokseen. Turtiainen sai 50 päiväsakkoa, joista kertyi maksettavaa yhteensä 300 euroa.

Etelä-Savon käräjäoikeus käsitteli juttua tiistaina.

Tapauksen tuomiota ei vielä ole saatavissa kirjallisessa muodossa.

Haastehakemuksesta kuitenkin ilmenee, että syyttäjän mukaan Turtiainen kirjoitti Facebook-sivuilleen yleisölle avoimen kirjoituksen, jossa hän kehotti kohdistamaan tuhoamis- ja eliminointitoimia eli ainakin omaisuusrikoksia Suomen Punaisen Ristin toimipisteisiin. Hän julkaisi kirjoituksen 27. joulukuuta 2015.

Turtiaisen kirjoitus ja muut samaan aikaan julkaistut vastaavan sisältöiset kirjoitukset saivat SPR:n ryhtymään varotoimiin. Vastaanottoyksiköiden vartioimis- ja turvallisuustasoa nostettiin.

Haastehakemuksen mukaan kirjoitus herätti levottomuutta ja pelkoa myös SPR:n ulkopuolisissa henkilöissä.

Turtiaisen mukaan teksti oli vertauskuvallinen

Turtiainen myönsi vastauksessaan kirjoittaneensa kyseisen tekstin. Hän kuitenkin kiisti, että tarkoituksena oli kehottaa tai houkutella ketään rikokseen. Hänen mukaansa tarkoituksena oli saada aikaan asiallista keskustelua.

Turtiaisen mukaan teksti oli vertauskuvallinen ja liittyi toisen henkilön kirjoittamaan artikkeliin, jonka hän oli jakanut Facebook-sivuillaan.

Facebook on sittemmin poistanut Turtiaisen Facebook-profiilin, joten myös teksti on poistunut sosiaalisesta mediasta.

Länsi-Savo julkaisee tuomitun nimen, koska Turtiainen toimii puolueessaan ja kuntapolitikassa merkittävässä asemassa. Yleensä tuomitun nimi julkaistaan vain tapauksissa, joissa tuomio on yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta.

Lisäksi itse teko, eli kyseenalainen Facebook-kirjoitus, on tehty julkisuudessa. Länsi-Savo on myös aiemmin uutisoinut kirjoituksesta.

Julkinen kehottaminen rikokseen on sananvapausrikos

Julkinen kehottaminen rikokseen on Suomen rikoslaissa määritelty sananvapausrikokseksi. Siihen syyllistyy henkilö, joka julkisesti kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen siten, että rikos on vaarassa tapahtua.

Julkisella kehottamisella tarkoitetaan, että teko tehdään joukkotiedotusvälineiden avulla, väkijoukossa tai yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä.

Rikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Jos julkinen kehottaminen rikokseen johtaa siihen, että rikos todella tapahtuu, voidaan kehottaja tuomita myös osallisuudesta kyseiseen rikokseen.

Uutinen päivitetty 11.9. kello 14.26: Lisätty tieto Turtiaisen saamasta tuomiosta.