Viljasiilot alas — viranomaisilta heltyi lupa purkamiseen

Siilotontin suunnitelmat etenevät.

Vesa Vuorela

Viljasiilot alas — viranomaisilta heltyi lupa purkamiseen

Tiistai-iltana kaupungintalolla järjestetty yleisötilaisuus keräsi siilotontista kiinnostuneita kaupunkilaisia kuulemaan kulmauksen tulevaisuudesta. Arkkitehtisuunnitelmat ovat jo hyvinkin pitkällä, mutta tarkkaa aikataulua ei vielä tiedetä.

Tilaisuuden edetessä kävi yllättävä seikka ilmi. Edellisviikolla oli pidetty kaupungin, ely-keskuksen ja Museoviraston kesken viranomaiskokous, jossa oli annettu lupa vanhojen siilojen purkamiseen — mikäli ne rakennettaisiin mahdollisimman samankaltaisina uudelleen.

Viljasiiloihin on suunniteltu rakennettavaksi kerrostalo, jonka on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Archeus Oy. Siiloihin rakentaminen on kuitenkin haasteellista sen mikrobikannan vuoksi. Tulevaisuuden asukkaiden terveyden takaaminen on hankalaa. Lisäksi nykyisten siilojen rakenteet eivät välttämättä sovellu kerrostalon pohjaksi.

Siksi arkkitehtitoimiston johtavan arkkitehdin Pave Mikkosen mukaan purku on todennäköinen.

Tilaisuudessa kuulijat esittivät kriittisiä kysymyksiä, mutta loppua kohden salissa vallitsi hyväksyvä hiljaisuus.

- Minä en ostaisi ikinä asuntoa, jossa voisi olla mikrobivaara. On tärkeää, että saadaan kunnollisia asuntoja. Siiloja on pystyssä ympäri Suomen, eivät ne nyt niin mahdottoman arvokkaita ole, Jukka Pöyry kommentoi.

Illan edetessä käsiteltiin myös taidemuseota ja Saga-palvelutaloa, jotka on suunnitellut niin ikään helsinkiläinen Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

Parhaillaan keskustellaan myös Valssimyllyn kohtalosta, sillä kuntotarkastuksessa rakennus osoittautui luultua huonokuntoisemmaksi. Varmaa on, että sisältä joitain osia on pakko uusia.

Tilaisuudessa nähtiin pikainen, moderni luonnos siitä, mitä paikalle voisi tulla, jos vanhaa ulkosivua ei kyetä säilyttämään. Toistaiseksi Valssimylly on tarkkaan suojeltu.

Museon katolle on myös suunniteltu kattopuutarhaa, joka olisi kaikkien pihapiirin asukkaiden käytössä. Museon sisäänkäynti tulee olemaan Raatihuoneenkadulla, mahdollisimman näkyvällä paikalla ja lähellä toria.

Jukka Pöyry kritisoi taidemuseon uutta sijaintia ehdottaen, että Mikaelin ja Pankajoen ympäristö soveltuisi käyttötarkoitukseen paremmin.

- Siellä olisi luonto lähellä ja saisi myös ulkoilmataidetta esille. Tämä tontti on huono paikka taidemuseolle, hän sanoo.

Valtuusto ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä museorahoituksen suhteen, vaan hankkeelle on myönnetty vasta suunnittelumäärärahat.

Rakentamisaikataulu on vielä avoin. Tarkoituksena on saada lainvoimainen asemakaava tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Rakennus pyritään saamaan aluille ensi vuonna.

- Kyseessä on niin monimutkainen hanke, että suunnitelmista voidaan joutua poikkeamaan, Mikkelin kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen muistuttaa.

Esimerkiksi museon aula kulkee kerrostalon halki, joten asuinhuoneistoja tulee sijaitsemaan museon päällä.

- Talot ovat sen verran solmussa keskenään, että rakennus käy hyvin vaikeaksi, ellei sitä tehdä samanaikaisesti. Joka tapauksessa alle tuleva pysäköintialue tulee tehdä ensin, Mikkonen sanoo.

Työjärjestys ei ole vielä lukkoon lyöty, mutta Saga-palvelutalo on innokkain aloittamaan rakennustyöt mahdollisimman pian. Tällöin toisena seuraisi museo ja kolmantena kerrostalo.

Tilaisuudessa esitettiin myös huoli siitä, joutuisivatko vanhukset asumaan rakennustyömaan keskellä, mikäli Saga valmistuisi rakennuksista ensimmäisenä.

- Minä olen asunut lähes aina työmaan vieressä, enkä ole kokenut sitä millään tapaa häiritseväksi. Suunnitelmat näyttävät erinomaisilta, ja hyvä että saadaan uudet siilotkin. Ei kun rakentamaan vaan, Sakari Särkkä summasi lopuksi.

Laura Pylvänäinen