Kela-korvaus tuli nettilääkärikäynteihin - tarkoituksena säästää asiakkaan ja yhteiskunnan rahaa

Sosiaali- ja terveysministeriö linjauksen mukaan terveydenhuollon etäpalvelut ovat sisällön osalta verrannollisia perinteisiin vastaanottokäynteihin.

Jaakko Avikainen

Nettilääkäriin pääsee vaikka kotisohvalta. Maaliskuun alusta alkaen käynnistä on saanut myös Kela-korvauksen.

Terveydenhuollon etäpalveluista voi saada Kela-korvausta maaliskuun alusta. Kelan päätöksen uskotaan lisäävän etälääkäripalvelujen tarjontaa.
Päätös on tärkeä esimerkiksi suomalaiselle start up -yritys Meedocille, joka on tuottanut yksityisiä etälääkäripalveluita vuodesta 2012. Toimitusjohtaja Mikko Kiiskilä arvioi, että Kela-korvattavuus ravistelee suomalaista terveydenhuollon kenttää.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi syksyllä, että terveydenhuollon etäpalvelut ovat sisällön osalta verrannollisia perinteisiin vastaanottokäynteihin.

Kyse on teknologian kehityksestä ja kustannusten säästöstä, kun asiakkaan ei tarvitse matkustaa lääkärin luo.

Sääntelyä keventäessä pitää uudistuvia palveluita sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaan tuottaa potilasturvallisuutta ja tietosuojaa vaarantamatta.
Meedocin Kiiskilän mukaan yrityksellä on monia mekanismeja varmistamassa asiaa, sillä terveydenhuollossa lääketieteellinen ja juridinen perusta on turvallisuus.

Kiiskilä kertoo suomalaisesta tutkimuksesta, jossa jo yli kymmenen vuotta sitten laskettiin, että nettilääkäri voisi korvata kolme neljästä terveyskeskuskäynneistä.

Meedociin yhteydenottoja saadaan ympäri Suomea.
— Asiakkaita tulee pieniltä postikoodialueilta, joissa palvelujen saatavuus on heikkoa sekä myös ulkosuomalaisilta ja matkailijoilta, jotka haluavat asioida suomalaisen lääkärin kanssa.

Meedoc tarjoaa 9,90 euron hintaisia lääkärikäyntejä. Summa on asiakkaan maksama hinta Kelan omavastuuosuuden jälkeen.
Yritys on listannut sivuilleen lääkärikäynnin hintoja suomalaisissa terveyskeskuksissa. Mikkeliä ei listassa ole, mutta Savonlinnassa hinta on 20,90 euroa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.