Mikkelille on laskettu kaupallinen keskipiste

Kaupallisen elinvoiman selvitys kertoo, missä on Mikkelin keskustan liiketilojen keskipiste.

Jaakko Avikainen

Martti Wilhelms esitteli tuloksia Mikke ry:n aamukahvitilaisuudessa. Elinvoimaa mitattaessa painotetaan liikkeiden määrän ohella palvelua lauantaisin.

Kaupallisen elinvoiman selvitys kertoo, missä on Mikkelin keskustan liiketilojen keskipiste. Se löytyy kauppakeskus Stellasta, sen läntiseltä laidalta, Maaherrankadun puoleisen sisäänkäynnin tuntumasta.
Kuumimman paikan on laskenut tietopalveluyrittäjä Martti Wilhelms. Hänen menetelmällään käydään läpi kaupunkikeskustojen katutason ja kauppakeskusten liiketilat. Niitä löytyi Mikkelissä 390.


Osa arvottuu lauantaiaukiolon ansiosta toisia palvelevammiksi. Syntyneen lämpökartan perusteella voidaan mitata yleistä palvelutasoa ja elinvoimaa.
Selvityksessä oleellisempaa kuin keskipisteen määrittely on saada tietoa keskustan kehittämiseen ja suunnitteluun. Mikkeli osoittautuu 12 kaupungin vertailussa keskustaltaan elinvoimaiseksi. Tyhjien liiketilojen määrä on pienin.
— Mikkeli on keskitasoa lauantaikaupassa. Mikkelin nostaa kuitenkin vertailussa korkealle se, että muiden kuin ravintoloiden osuus lauantaisin palvelevista yrityksistä on suuri, sanoo Wilhelms.

Ravintoloiden ja kahviloiden merkitystä ei aliarvioida. Silti niiden ylikorostunut määrä ydinkeskustassa voi kertoa muun kaupan vähenemisestä, ja jos ravintoloiden joukossa on paljon pizzeria-kebab-sarjaa, tämä voidaan tulkita keskustan ränsistymisen merkiksi
Kivijalkakauppaa on runsaasti kauppakeskuskortteleiden ulkopuolella. Wilhelms toteaa, että ydinkeskustan ulkopuolella elinvoima muuttuu sirpaleiseksi. Hän varoittelee muutenkin yltiöpositiivisuudesta.
— Lahdessa äskettäin tehty laskelman päivitys osoittaa, että kuumien kortteleiden ulkopuolella monen yrityksen lauantaiaukiolo on usein hilkulla.

Mikko Kontti

Mikko Kontti

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat