Attendo haluaa Ruskahovin — Ostaa vanhan hoivakodin kunnalta ja rakentaa Mäntyharjuun uuden senioritalon

Kunta keskusteli useiden hoivayritysten kanssa palvelukeskuksen tulevaisuudesta, mutta on hyväksymässä Attendon tarjousta.

Tanja Rihu

Mäntyharju on myymässä palvelukeskus Ruskahovia Attendolle. Ikäihmisten arkeen kiinteistökauppa ei heti vaikuta.
Mäntyharju on myymässä palvelukeskus Ruskahovia Attendolle. Ikäihmisten arkeen kiinteistökauppa ei heti vaikuta.

Hoivayritys Attendo on tehnyt Mäntyharjun kunnalle tarjouksen palvelukeskus Ruskahovin kiinteistön ostamisesta ja uuden senioritalon rakentamisesta Mäntyharjun keskustaan.

Kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen mukaan Attendon 1,56 miljoonan euron tarjous on Ruskahovin tase-arvon mukainen. Attendon on tarkoitus purkaa Ruskahovi. Yhtiö vastaa purkukuluista 200 000 euroon saakka.

Tanja Rihu

Ruskahovin rakennuksesta on teetetty kunto-arvio, jonka mukaan arvo liikkuu 1,2 – 1,8 miljoonan euron välissä.
Ruskahovin rakennuksesta on teetetty kunto-arvio, jonka mukaan arvo liikkuu 1,2 – 1,8 miljoonan euron välissä.

— Tämä varmaankin riittää, mutta jonkinlainen perälauta purkukuluille tarvitaan.
Ostotarjouksen ja mahdollisen kiinteistökaupan kautta kunta pääsisi eroon Ruskahovin rakennuksesta. 1980-luvun alkuvuosina rakennettu talo ei vastaa vanhusten hoivakodeille asetettuja nykypäivän vaatimuksia.

Normien vastaiset tilat aiheuttavat Ollikaisen mukaan kunnalle kiinteistöriskin, jos Ruskahovin käyttöä hoivarakennuksena ei enää tulevaisuudessa hyväksyttäisi.

Ostaessaan Ruskahovin Attendo sitoutuu rakentamaan uuden, noin 60-paikkaisen senioritalon Mäntyharjuun. Talo tarjoaisi tehostettua palveluasumista, senioriasumista ja päivätoimintatiloja.

Senioritalon rakentamisesta on sovittu Mäntyharjun kunnan, Attendon ja Essoten välisissä neuvotteluissa.

Ruskahovin myyntiaikeet eivät aiheuta välittömiä muutoksia Ruskahovin palvelukeskuksen toimintaan. Hoivapalvelut jatkuvat Essoten alaisuudessa uuden senioritalon valmistumiseen asti.

Kunta sitoutuu osoittamaan paikan Attendon rakentamalle senioritalolle. Ollikaisen mukaan Kompan tontti on tarkoitukseen liian pieni.

— Paloaseman tontti on mahdollinen, mutta sekin on ahdas. Se on selvää, että tontin on löydyttävä keskustasta.

Attendon ja Mäntyharjun kunta solmivat lisäksi yhteistyösopimuksen, jossa Essotelle taataan yhteistoimintaperiaatteella mahdollisuus hoivapalveluiden järjestämiseen myös tulevaisuudessa. Essoten omien hoivapalveluiden sisältö sovitaan Attendon ja Essoten välissä neuvotteluissa.


— On tärkeää, että Essoten Ruskahovissa järjestämä päivätoiminta omissa kodeissaan asuville jatkuu myös uudessa yksikössä, Ollikainen sanoo.

Uudessa talossa Essote saa käyttöönsä nykyaikaiset laatuvaatimukset täyttävät toimitilat, jolloin kaikki hoivapalveluiden tarjoajat kilpailevat keskenään laadulla.
Mäntyharjussa on Ruskahovin lisäksi Attendon, Esperin ja Mikkelin kotikaari ry:n palvelukodit eli Mäntyhovi, Rautuhovi ja Mäntypuisto.

Mäntyharjun kunta kertoo tiedotteessa, että Ruskahovin tulevaisuuteen liittyvät neuvottelut hoivayritysten kanssa on käyty kunnan aloitteesta.

Kunta kävi Attendon lisäksi keskusteluja Esperin ja Mehiläisen kanssa. Ollikaisen mukaan Attendo vakuutti palvelukonseptinsa toimivuudella.

Kunnanhallitus päättää yhteistyösopimuksesta maanantaina. Ruskahovin kiinteistön myynti kuuluu kunnanvaltuustolle, joka käsittelee asiaa myöhemmin syksyllä.

Syksyn aikana on tarkoitus löytää keskustasta uudelle senioritalolle soveltuva tontti.

Juttua muokattu 27.9. kello 8.37: Lisätty kunnanjohtajan kommentit ja muokattu juttua kauttaaltaan.