Mikkelin kaupunki ei ota Mikkelipuiston vetäjän roolia — Kaupunki varoo talousvastuita, eikä ravintolatoiminta kuulu kunnalle

Talousvaikeuksiin ajautunut Mikkelipuisto haki kaupunkia apuun, mutta luottamusjohto katsoi, että puiston tulee tehdä jatkoratkaisut itse. Linjaus jakoi kuitenkin kaupungin poliittiset päättäjät kahteen leiriin.

Vesa Vuorela

Mikkelipuiston talousvaikeuksien taustalla on ennen muuta puistopaviljongin rakentaminen. Mikkelin kaupunki katsoo, että puistoyhdistyksen tulee ratkaista tilanteensa itse.
Mikkelipuiston talousvaikeuksien taustalla on ennen muuta puistopaviljongin rakentaminen. Mikkelin kaupunki katsoo, että puistoyhdistyksen tulee ratkaista tilanteensa itse.


Mikkelin kaupunki ei ota Mikkelipuiston talous- ja vetovastuuta.
Kaupunginhallitus päätti linjasta maanantain kokouksessaan.
Muodollisesti asia meni niin, että kaupunginhallitus evästi omistajaohjauslinjauksella kaupungin oman yhtiön, Mikkelin Matkailu Oy:n, yhtiökokousedustajia.
Yhtiöllä on yhtiökokous tiistaina, jossa on tarkoitus käsitellä asiaa.
Kaupunginjohtaja Timo Halonen esitti hallitukselle, että kaupunki ei ole mukana toteuttamassa yhteistyösopimusta Mikkelipuisto ry:n kanssa.
Hallitus hyväksyi linjauksen, mutta päätös tosin vaati äänestyksen. Kaupunki katsoo, että Mikkelipuiston kannatusyhdistyksen tulee ratkaista tilanteensa itse.

Äänestykseen asia meni, kun kokoomuksen Jyrki Koivikko esitti hallituksessa, että kaupunki lähtee tukemaan puiston taloutta ja toimintaa.
Koivikon esityksen mukaan kaupungin yhtiön olisi tullut ottaa puiston velat ja vastuut kannettavakseen.
Samalla yhtiö olisi saneerannut sekä kehittänyt toimintaa. Kaupungin olisi tullut myös sitoutua yhtiölle limiittiluottoon tai pääomittamiseen 350 000—400 000 euron edestä.
Koivikkoa kannatti Olli Miettinen (kok.). Esitys kaatui äänestyksessä äänin 6–4.

”Ravintolatoiminta ei kuulu kaupungin tehtäviin”

Halosen esitystä kannattivat hallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) sekä jäsenet Minna Pöntinen (vihr.), Petri Pekonen (kesk.), Jaakko Väänänen (kesk.), Pekka Pöyry (kesk.) ja Jarno Strengell (sd.).
Yhtiöhankkeen kannalla olivat Koivikon ja Miettisen lisäksi Mali Soininen (kok.) ja Liisa Ahonen (kd.).
Koivikko, Soininen ja Miettinen jättivät eriävän päätöksestä mielipiteen.

Talousvastuu olisi ollut kohtuuton. — Markku Aholainen

Kokouksen jälkeen Aholainen kommentoi hallituksen keskustelua ja päätöstä.
— Keskustelussa todettiin, että puisto on tärkeä kaupungille, mutta se, että kaupunki itse ottaisi vetovastuun, ei  saanut kannatusta.
— Ravintolatoiminta ei kuulu kaupungin tehtäviin.
Aholaisen mukaan järjestelystä koituva ”talousvastuu olisi ollut kohtuuton”.
Aholaisen mukaan kaupunki on jo kahden vuoden kuluessa rahoittanut puistoa 300 000 eurolla, ja lisäpanostus olisi nostanut summaan puoleen miljoonaan euroon.

Kaupunki edelleen taustatukena

Aholaisen mukaan kaupunki katsoo, että puistoyhdistyksen tulee toimia jatkossa itse.
— En ennakoi sitä, mitä tapahtuu. Se on yhdistyksen oma asia. Kaupunki on kyllä taustalla mukana siten kuin tarpeelliseksi katsotaan.
— Puiston johdolla on hyviä kehittämisajatuksia. Kaupunki on niissä mukana siltä osin kuin ne kaupungille kuuluvat, arvioi Aholainen.

Mikkelipuiston toiminta on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin lähinnä rakentamisen vuoksi.
Alustavasti suunniteltiin, että kaupungin omistama matkailuyhtiö, Mikkelin Matkailu Oy, olisi kaivettu pöytälaatikosta ja että yhtiö olisi tullut puiston toiminnan vetovastuuseen.

Kumppanuustuki jo maksettu


Puiston kannatusyhdistys hyväksyi menettelyn omasta puolestaan viime viikon kokouksessaan.
Koko hankkeen tavoitteena on ollut saada Mikkelipuiston talous jaloilleen ja edelleen kehittää puistoa Mikkelin matkailullisena kärkikohteena.

Viikko sitten kaupunginhallitus käsitteli asiaa, mutta siirsi päätöksen maanantaihin.
Kaupunki ja puistoyhdistys ovat aiemmin sopineet keskinäisestä kumppanuussopimuksesta. Sopimus on edelleen voimassa.
Kaupunki on tukenut puiston toimintaa maksamalla kuluvan vuoden sopimusrahoituksen jo viime vuoden puolella. Sopimuksen talousvaikutus on lisäpalveluineen 120 000 euroa.