Kaikkonen vetoaa oppositioon: Tiedustelulaki vietävä ripeästi läpi

Keskustan eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan Savonlinnassa.

Timo Seppäläinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tutustui muun muassa Savonlinnan toimintakeskukseen ja sen työntekijöihin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vetoaa oppositiopuolueisiin, että tiedustelulaki voitaisiin viedä ripeästi eduskunnassa läpi.

— Tiedustelulain eduskuntakäsittely alkaa syksyllä. Laissa on osia, jotka vaativat perustuslain muuttamisjärjestystä. Siksi oppositiopuolueitten tukea tarvitaan, jotta laki saadaan läpi tällä vaalikaudella. Muuten siihen menee ainakin kaksi vuotta.

Kaikkosen mukaan Turun tapahtumat korostavat lain uudistamisen tarpeellisuutta. Myös presidentti Sauli Niinistö on toivonut lakiuudistuksen etenevän ripeästi.

Keskustan eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan Savonlinnassa maanantaina ja tiistaina. Kokouksessa muun muassa evästetään ministereitä elokuun lopun budjettiriiheen.

Kaikkonen ei ota vielä kantaa laittomasti maassa oleskelevien kiireellisen sosiaalihuollon määrärahaan, jota valtiovarainministeriö esittää varattavaksi 5,3 miljoonaa euroa ensi vuoden budjettiin. Raha maksettaisiin korvauksena kunnille sikäli, kun sitä tarvitaan.

— Haluan kuulla ensin viranomaisten arvioita mahdollisista lisä- ja muutostarpeista, kunhan ensin saadaan lisätietoa tapahtuneesta. Haluan kuulla myös lisäperusteita siitä, onko raha todella tarpeellinen, Kaikkonen sanoo.

— Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että jos karkotuspäätös on tehty, se pitäisi mielestäni panna toimeen ripeällä tavalla.

Kaikkosen mukaan on päivänselvää, että kukaan ei halua Turun tapahtumien toistuvan missään Suomessa.

— Poliittisten päättäjien on tehtävä kaikki voitava, jotta tällaiset voidaan ehkäistä. Lähiviikkojen aikana varmaan kirkastuu, mitä kaikkea se tarkoittaa.


Keskustan kannatus on Ylen elokuun kannatusmittauksen mukaan pudonnut niin, että puolue on nyt kokoomuksen ja vihreitten jälkeen kolmanneksi suurin.

Kaikkonen huomauttaa, että keskustan kannatus on edellisen mittauksen jälkeen noussut, mutta vihreitten kannatus on noussut enemmän.

— Yleensä pääministeripuolueen asema nakertaa kannatusta. Toivoisin, että myönteinen talous- ja työllisyyskehitys tarttuisi jossain vaiheessa myös keskustan kannatukseen.

— En ihan usko, että vihreät vielä ovat pääministeripuolueeksi nousemansa. Minulle ei ole kirkastunut, miten he Suomen taloutta ja työllisyyttä hoitaisivat.

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on vaatinut valtiota tasapainottamaan maassa vallalla olevaa keskittymiskehitystä. Kaikkosen mukaan Pekkarinen ei ole ajatuksineen yksin.

— Keskustassa laajemminkin ajatellaan, että aluekehitystä pitäisi tasapainottaa ja että niitä alueita pitää tukea, joilla menee heikommin, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan esimerkiksi kuljetustuki on pidettävä budjetissa mukana ja oikeudenmukainen aluekehitys pitää ottaa huomioon kaikissa valtion päätöksissä.

— Esimerkiksi infraratkaisut eivät saa keksittyä pääkaupunkiseudulle.

Biotalous on Kaikkosen mukaan aluekehityksen kannalta keskeinen työväline. Biotalous on myös yksi hallituksen kärkihankkeista.

— Biotalous tuo työpaikkoja eri puolille Suomea. Se heijastuu väistämättä myös Itä-Savon alueelle.

Jaana Hänninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.