Xamkista tänään valmistuva nuorisotyön ammattilainen Leevi Kotilainen: Aikuisten on huolehdittava siitä, että nuoret saavat äänensä kuuluville

Kipinä nuorisotyöhön syttyi jo kotona. Mikkeli on ollut loistava opiskelupaikkakunta, jolta löytyy toivottavasti myös töitä.

Risto Hämäläinen

Leevi Kotilainen valmistuu yhteisöpedagogiksi.
Leevi Kotilainen valmistuu yhteisöpedagogiksi.

Nuorilla on paljon sanottavaa ja annettavaa yhteiskunnalle, oli kyseessä sitten työelämä tai politiikka.

Aikuisten on vain pidettävä huoli siitä, että nuorten ääni tulee kuulluksi ja että äänen kuuluville tuleminen myös merkitsee jotakin ja johtaa johonkin.

Tätä mieltä on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista tänään yhteisöpedagogiksi valmistuva Leevi Kotilainen. Tuore nuorisoalan ammattilainen näkee alansa ensisijaisesti nuorten ihmisten palvelemisena.

— Nuorisoalan ammattilaisella on oltava ymmärrys siitä, millainen nuori on. Mitä hänen elämässään tapahtuu, millaisiin asioihin hän tarvitsee apua ja tukea ja niin edelleen. Kokonaisuutena se on varmaankin ensisijaisesti nuoren kanssa olemista, Kotilainen määrittelee.

Nuorisotyö nähdään usein pelkkänä ongelmien ratkaisemisena ja vaikeuksien hoitamisena. Kotilaisen mielestä on tärkeää ymmärtää, että nuoruuteen liittyy monenlaisia asioita. Joskus myös ongelmia, joissa nuori kaipaa tukea.

— Nuorena tehdään loppujen lopuksi huikean isoja ratkaisuja, jotka vaikuttavat koko loppuelämään. Pitää miettiä opiskeluvalintoja, ammatinvalintaa ja niin edelleen, Kotilainen luettelee.

— Nuorisotyön tehtävä on olla tukena nuoren yhteiskuntaan kasvamisessa. Monenlaisia tilanteita pystytään ehkäisemään, kun asioihin puututaan riittävän aikaisin, Kotilainen sanoo.

Ala periytyi äidiltä

Nuorisotyö on Kotilaisella kirjaimellisesti verissä ja hän sanoo reilusti sen olevan kutsumusammatti. Alalla työskentelevä äiti sytytti kipinän. Muualtakin lähipiiristä löytyy alalla työskenteleviä. Ennen Mikkeliin ja Xamkiin tuloa plakkarissa oli jo nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkinto.

— Olen yksinhuoltajaperheestä ja pääsin jo nuorena tutustumaan palveluihin, joita nuorisotyön kautta saa. Olen ollut erilaisilla leireillä ja tapahtumissa nuorisotyön kautta. Olen henkilökohtaisesti nähnyt mitä nuorisotyö pystyy tarjoamaan. Alalla on töissä mahtavia tyyppejä. Se innosti, kertoo mikkeliläistynyt lahtelainen.

Kotilainen toivoo työuran löytyvän etsivän nuorisotyön tai ehkäisevän päihdetyön parista.

— Työhakemuksia olen lähetellyt ja yhteen työhaastatteluunkin olen menossa. Uskon vahvasti, että työpaikka löytyy Mikkelin seudulta. Kotilainen kertoo.

Opinnoista Mikkelissä jää Kotilaiselle hyvä maku.

— Koulutus on ollut laadukasta. Mikkelistä valmistuu erinomaisia, päteviä ammattilaisia, Kotilainen kehuu.

Opintojen aikaiset käytännön työharjoittelut Kotilainen suoritti ehkäisevän päihdetyön parissa sekä ammattikorkeakoulun Juvenia-keskuksessa.

— Harjoitteluajat ovat auttaneet verkostoitumaan Mikkelin seudun toimijoiden kanssa ja olleet hienoja tilaisuuksia soveltaa opittua käytännön töihin, Kotilainen sanoo.