Arkistosta: Kuudes mestaruus toi liigapaikan

Länsi-Savo julkaisee tällä viikolla arkistojuttuja Jukureiden historiasta Mestiksessä. Tänään vuorossa on viime keväänä liigakohtalon ratkaissut mestaruus.

Vesa Vuorela

Kuudetta ja lopulta liiganousun ratkaisutta Mestis-mestaruutta juhlittiin Mikkelissä useampana päivänä.
Kuudetta ja lopulta liiganousun ratkaisutta Mestis-mestaruutta juhlittiin Mikkelissä useampana päivänä.

Mikkelin Jukurit pelaa parhaillaan Mestiksen finaaliotteluita, jotka ovat ainakin toistaiseksi mikkeliläisjoukkueen viimeisiä otteluita Mestiksessä. Länsi-Savo on julkaissut tällä viikolla arkistojuttuja edellisistä mestaruuksista ja tänään on vuorossa arkistosarjan viimeinen osa. Viime vuoden keväällä Jukurit kukisti finaaleissa Kouvolan KooKoon, ja pääsi hakemaan liigapaikkaa. Jutut on julkaistu Länsi-Savossa 18.4.2015 ja 19.4.2015.

Mestaruuden laukoi kirjaimellisesti maalin pelissä Nestori Lähde jatkoajalla:

Jasmine Kousa

jukuritnetti5.jpg

Lähde laukoi ratkaisun

Mestiksen viidettä loppuottelua ehdittiin pelata 70 minuuttia ilman maalia, ennen kuin Jukurien Nestori Lähde räjäytti Kalevankankaan täyden hallin ennenkuulemattomaan riemuun. Tämä yksi maali riitti tuomaan Jukureille tämän vuoden Mestiksen mestaruuden ja mahdollisuuden hakea kaudeksi 2016-2017 Liigaan.
Mikkelin Jukurien kuudetta Mestiksen mestaruutta juhli Kalevankankaan hallissa 4300 katsojaa.
Mestaruuspyttyä nostelleet Jukuripelaajat ja valmentajat imivät juhlahumua itseensä epäuskoisen näköisinä. Hieno kausi sai parhaan mahdollisen päätöksen.
– Onhan tämä huikeeta 4300 katsojan edessä kotihallissa jatkoerässä voitetaan, niin onhan se ihan kuin jostain sadusta, ei edes Hollywoodissa kukaan uskalla tällaista käsikirjoitusta tehdä, totesi Jukurien valmentaja Antti Pennanen ottelun jälkeen.
Valmentajan usko joukkueeseensa oli koko ottelun ajan kova.
– Hyvin luottavainen olin koko päivän ajan. Sanoin pelaajille että tätä hetkeä me ollaan päivästä yksi toivottu, ja nauttikaa ja lyökää kaasu pohjaan, ja niin ne teki.

Vesa Vuorela

15292270.jpg

Varsinaisella peliajalla Jukurit painoi päälle, mutta KooKoon maalivahti Frederic Cloutier piti joukkueensa mukana pelissä. Ratkaisupelin jännitys painoi mikkeliläisillä maalipaikoissa. Iso osa vedoista meni päin Cloutieria tai maalin ohi.
KooKoon tiukka puolustus omassa päässä piti Jukuripelaajat tarpeeksi kaukana maalista, eikä mikkeliläiset päässeet paria yksittäistä tilannetta lukuun ottamatta huippupaikoille. KooKoo puolestaan pääsi pitämään vähemmän kiekkoa Jukuripäässä ja onnistui hätyyttelemään ajoittain Ronan Quemeneria vaarallisesti.
Jukurit jatkoi samaa työntekoa myös jatkoajalla, ja lopulta se palkittiin Lähteen tekemällä maalilla.
– Tämä pitkä matka on kovettanut meitä ja siellä on ne kaikki kokemukset, mitkä tuossakin hetkessä ammennetaan, sanoi Pennanen.
– Oltiin kyllä tosi hyviä. Kolmannessa puolustettiin muutama hetki vähän huonosti mutta hyvin otettiin kiinni ja hienoa, että Lähde oli voittomaalin tekijä.

Jukurien maalivahti Quemener piti ottelussa kauden 13:nen nollapelinsä ja pudotuspelien neljännen nollapelinsä. Molemmat ovat uusia ennätyksiä.
– Olen todella iloinen. Tämä oli kova matsi. Meillä oli paljon mahdollisuuksia tehdä maali. Löysimme lopulta ratkaisun, sanoi Quemener.

Jukurien joukkueenjohtajana kauden aloittanut ja kauden alkaessa valmentajistoon nimitetty Mikko Hakkarainen juhli Jukurien edellistä mestaruutta kaksi vuotta sitten pelaajana, nyt mies nosteli pokaalia valmentajan roolissa.
– Yhtä upeaa aina voittaa. Hieno oli nähdä se kasvutarina mikä tapahtui kauden aikana. Mieli teki kyllä kentälle, Hakkarainen totesi.
– Haettiin sellaisia pelaajia, jotka kehittyvät kauden aikana ja niin myös kävi. Tässä on lopputulos.


Ratkaisija ei itsekään tiennyt mitä teki

Jukurien mestaruusmaali ei olisi voinut oikeammalle miehelle osua. Kovana taistelijana yhdeksi yleisön suosikiksi noussut Nestori Lähde nousi maalille ja hetken kuluttua Kalevankangas räjähti infernaaliseen huutoon.
– En tiedä ihan tarkkaan, mistä se meni. Käänsin vaan maalille ja johonkin se kai osui. Pääasia, kunhan meni, naurahti illan sankari.
Kaikin puolin täydellinen pudotuspelimaali siis. Ei ehkä kaunis, mutta sitäkin arvokkaampi.
Lähde totesi Jatkoaika.com-verkkolehden haastattelussa pudotuspelien alla haluavansa olla kevään ratkaisija.
– Tämä oli aika pienestä kiinni kuitenkin. Jos nyt olisi menty toisinpäin, sarja olisi ollut aivan uusi, Lähde totesi.
Kokonaisuutena katsoen Jukurit hallitsi ottelusarjaa ja myös sen viimeiseksi jäänyttä ottelua.
– Kyllä me uskoimme, että tämä meille kääntyy. Helppo sarja tämä ei kuitenkaan ollut, Lähde sanoi.

Jukurien Quemener oli kauden ennätysvahti

Jukurien maalivahti Ronan Quemener sivusi runkosarjassa Mestiksen nollapeliennätystä ja pudotuspeleissä syntyi koko kauden nollapeliennätys.
Ranskalaisveskarille perjantain viidennen finaalin nollapeli oli kauden kolmastoista. Runkosarjassa hän torjui yhdeksän nollapeliä, joilla hän sivusi Mikko Strömbergin nimissä ollutta runkosarjan nollapeliennätystä. Pudotuspeleissä Quemener on torjui lopulta neljä nollapeliä.
– Ennätys on hieno, kun tulin Suomeen en oikein tiennyt miten täällä pystyn pelaamaan, mutta voitimme mestaruuden ja se on pääasia, Quemener sanoi.
– Edessäni pelasi hyvä joukkue ja sillä on todella iso osuus ennätyksessäni. Yritin vain tehdä parhaani sen joukkueen takana.
Quemener on koko kauden tilastossa omilla luvuillaan. Pudotuspelien nollapeliennätystä pitävät hallussaan Andreas Bernard (Jukurit 2012–2013), Kai Tillanen (Jukurit 2010–2011), Jaakko Suomalainen (Jukurit 2005-2006) ja Pasi Kuivalainen (KalPa 2004–2005), jotka kukin torjuivat pudotuspeleissä neljä nollapeliä.
Koko kauden ajan ykkösvahtina pelannut Quemener on ottanut paikkansa mikkeliläisyleisön suosikkina.
– Suomalaiset ovat hyviä faneja. Tämä oli todella hyvä vuosi meille, ”Rane” lempinimen faneilta saanut Quemener toteaa.

Quemenerille mestaruuden juhliminen kauden jälkeen on tuttua puuhaa. Maalivahti juhli omassa seurajoukkueessaan viime kauden päätteeksi Ranskan mestaruutta. Viime kesäkuussa Jukurien kanssa sopimuksen tehnyt Quemener pelasi nyt ensimmäistä kauttaan Ranskan liigan ulkopuolella. 27-vuotias Quemener päätti kesällä, että nyt on hyvä aika vaihtaa maisemaa.
– Halusimme tavoittaa tällä kaudella ykkössijan ja sen teimme.
– Tämä kausi ei ole ollut minulle ja Anthonylle (Guttig) helppo kausi, mutta onnistuimme lopulta ja saimme homman hoidettua.
Ratkaisevassa finaaliottelussa Quemener joutui jälleen pitämään itseään hereillä, sillä Jukurit painoi pitkiä hyökkäyksiä KooKoon päätyyn.
– Sitä se on ollut koko kausi, olen tottunut siihen. Ei ollut helppoja, mutta sain työn tehtyä.

Mestaruutta juhlittiin kansanjuhlassa kauppakeskus Stellassa sunnuntaina 18.4.2015:

Poika jaksaa vielä saunoa

Mikkelin Jukurien Mestiksen kultajuhlat keräsivät Stellan Tähtitorille tuhatkunta jukurikannattajaa. Lämminhenkisessä juhlassa päätähtiä olivat mestaruuspytyn kanssa lavalla juhlineet jukuripelaajat. Lavalla jukuripelaajia johdatti tuttuun tyylinsä kapteeni Juuso Akkanen, joka vielä jaksoi nostella ”poikaa” kiitettävästi.
– Kyllä sitä jaksaa nostella, tämä juhla ja hetket pelin jälkeen siellä kentällä ovat olleet niin hienoja. Nyt nautitaan, sanoi Akkanen.
– Pudotuspeleissä meillä oli sellainen teema, että edetään peli kerrallaan, niin näissä juhlissa mennään sitten päivä kerrallaan.
Jukuripelaajat ja kannattajat ottivat ilon irti juhlista. Paikalle oli tullut paljon nuoria jukurikannattajia, jotka pääsivät juhlissa poseeraamaan yhdessä pelaajien kanssa. Myös nimikirjoituskortit olivat haluttua tavaraa.
– Todella iso kiitos kaikille järjestäjille, sekä yleisölle. Vähän jännitti paljonko tänne tulee porukkaa, mutta todella hieno nähdä, että näin paljon väkeä saatiin liikkeelle, sanoi Akkanen.
– Kertoo siitä, että mestaruus on iso asia kaupunkilaisille.

Jukuripelaajien joukossa Sakari Kuosmasen, Stigin ja Pojun esityksistä nauttinut Niko Laakkonen kertoi että mestaruusjuhlissa ei ainakaan puheenaiheet loppuneet.
– Mestaruuden ratkaissut ottelu on käyty aika perusteellisesti läpi ja moneen kertaa juhlien aikana, naureskeli Laakkonen.
– Nyt on kyllä kaikille selvää mitä tapahtui.
Laakkonen kiitteli mahtavaa yleisömäärää Stellassa ja kertoi yleisön auttaneen myös ratkaisevassa finaalissa.
– Ennen ratkaisevaa peliä jännitys kyllä näkyi, taisi useammallakin pelaajalla jäädä päiväunet nukkumatta, mutta kun näki sen yleisömäärä mikä oli tullut kannustamaan, niin jännitys laukesi.
Pelien jälkeiset juhlat ovatkin sitten osoittautuneet yllättävän rankoiksi.
– Kyllä nää mestaruusjuhlat on rankemmat kuin se välierissä pelattu maratonmatsi, totesi Laakkonen.
Jukurien hyökkääjä Jani Savolaisella puolestaan oli sunnuntaiaamuna hieman muista pelaajista poikkeavaa ohjelmaa. Savolaisen tavoitteena on valmistua tämän kevään aikana Mikkelin ammattikorkeakoulusta tradenomiksi, joten opinnot kutsuivat myös kesken juhlien.
– Opparia tein aamulla. Mieli tekisi olla juhlissa, mutta myös opiskeluissa on aikataulu, naurahti Savolainen.
Kauden aikana myös useasti kokoonpanon ulkopuolelle tipahtunut Savolainenkin sai lopulta kruunun kaudelleen.
– Henkisesti on ollut raskas kausi, piti itseään tsempata paljon, mutta pudotuspeleissä siitä ei tarvitse huolehtia. Pitää vaan olla aina valmiina.
– Ratkaisumaalin jälkeen oli kyllä täysin tyhjä olo, se on sellainen hetki, että ei siihen pysty valmistautumaan mitenkään, sanoo Savolainen.
Tähtitorin juhlien päätöksessä jukuripelaajat ja kannattajat saateltiin jatkamaan juhlia Pojun jääkiekkobiisillä Poika saunoo.

Kristiina Tiippana

Uusimmat uutiset