"Etäopetusratkaisulla pyrimme viruksen laantumiseen" – Mikkelin opetusjohtaja kertoo, mitä 4.–9.-luokkalaisten etäopetus käytännössä tarkoittaa

Maanantain aikana on ohjeistettu kouluja niin, että lapset ottaisivat jo opiskeluvälineitä matkaan. Myös koteja on tiedotettu etäopiskelusta, jotta opetus lähtisi mahdollisimman hyvin käyntiin.

Vesa Vuorela

Päämajakoulun oppilaalla todettiin viikonlopun aikana koronatartunta. Maanantaina kaupunginjohtaja päätti, että kantakaupungin peruskouluissa siirrytään pääosin etäopetukseen.
Päämajakoulun oppilaalla todettiin viikonlopun aikana koronatartunta. Maanantaina kaupunginjohtaja päätti, että kantakaupungin peruskouluissa siirrytään pääosin etäopetukseen.

Mikkelin kantakaupungin peruskoulujen 4.–9.-luokkalaiset siirtyvät etäopiskeluun tiistaista alkaen. Etäopetusta järjestetään näillä näkymin kahden viikon ajan sunnuntaihin 27.9. asti.

Mikkelin opetusjohtajan Seija Mannisen mukaan etäopetukseen siirtymisessä on kyse turvatoimenpiteestä.

– Etäopetusratkaisulla pyrimme viruksen laantumiseen.

Päätöksen etäopetukseen siirtymisestä teki Essoten suosituksesta kaupunginjohtaja Timo Halonen epidemiatilanteen rauhoittamisen takia.

Viikonloppuna yhdellä Päämajakoulun ja yhdellä Tuppuralan koulun opiskelijalla todettiin koronavirustartunta. Myös Rantakylän koululla on todettu tartunta. Yksi tartunnan saaneista on käynyt myös Launialan koululla. Tartunnat ovat altistaneet koulujen opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Ruokailusta tiedotetaan viimeistään tiistaina

Kouluille on jo viime keväänä lähetetty yleiset etäopetusohjeet, jotka ovat edelleen voimassa. Manninen kertoo, että ohjeet ovat pääpiirteissään samat joka koululla, mutta opetusmenetelmät ja -tavat voivat koulusta riippuen jonkin verran vaihdella.

– Valmistautumiseen on jälleen vähän aikaa ja tämäkin muutos tuli nopealla aikataululla, mutta kevään kokemus antoi paljon eväitä siihen, että pystymme varmemmalla otteella hoitamaan etäopetusta heti alusta lähtien, Manninen sanoo.

– Nyt tilanne on myös siinä mielessä erilainen, etteivät perheen pienimmät ole etäopetuksessa. Isommilla oppilailla on valmiuksia suoriutua etäopetusviikoista paremmin.

Etäopetusratkaisulla pyrimme viruksen laantumiseen. — Seija Manninen

Etäopiskelijoiden ruokailusta tiedotetaan Seija Mannisen mukaan viimeistään tiistaina.

– Opettajat opettavat koululla tai kotona tilanteen mukaan. Maanantain aikana on ohjeistettu kouluja niin, että lapset ottaisivat opiskeluvälineitä jo matkaan. Myös koteja on tiedotettu etäopiskelusta, jotta opetus lähtisi mahdollisimman hyvin käyntiin.

Manninen kertoo, että karanteenissa olevat oireettomat opettajat voivat normaalisti osallistua etäopetukseen.

Lukion 1. ja 2. luokat jatkavat etäopetuksessa

Peruskoulun 1.–3. luokkien opetus järjestetään edelleen lähiopetuksena huomioiden hygienia- ja turvaväliohjeet. Myös 4.–9. luokalla opiskeleva erityisessä tuessa tai valmistavassa opetuksessa oleva oppilas tulee kouluun normaalisti.

Mikkelin lukiossa 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat jatkavat etäopiskelussa sunnuntaihin 27.9. asti. Abiturientit ovat jo aiemman päätöksen mukaan etäopetuksessa 4. lokakuuta asti.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu jatkaa etäopetusta seuraavan kahden viikon ajan 27. syyskuuta asti.

Päätös etäopetuksesta voidaan tehdä kuukaudeksi kerrallaan

Etäopetukseen siirtymisen myötä Mikkelissä otetaan käyttöön perusopetuslain pykälä 20 a, joka mahdollistaa poikkeukselliset opetusjärjestelyt 4.–9.-luokkalaisten kohdalla.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymistä koskeva päätös voidaan tehdä enintään yhden kuukauden ajaksi kerrallaan. Poikkeuslain perusteella on mahdollista järjestää etäopetusta vuoden loppuun saakka, jos tilanne niin vaatii.

Näitä peruskouluja etäopetus koskee

Kalevankangas, Launiala, Lähemäki, Mikkelin lyseo, Moisio, Olkkola, Peitsari, Päämaja, Rantakylä, Rämälä, Sairila, Tuppurala, Urheilupuisto ja Urpola

Juttua korjattu 15.9. kello 9.02: Etäopetukseen siirto ei koske Rouhialan koulua.