Sanja pitää suosittua leivontablogia – kokeile herkullista kakkuohjetta!

Intohimoinen leipoja on pitänyt vuodesta 2013 lähtien Sokerivaltakunta-nimistä leivonta- ja ruokablogia.

Vesa Vuorela

Mikkeliläisen Sanja Alisicin lapset olivat jättäneet pöydälle suklaalevyn puolikkaan. Siitä äidille syntyi ajatus: leivonpa suklaajuustokakun.
– Juustokakut ovat intohimoni, Sanja tunnustaa.
Unikonsiemenluumukakkuun puolestaan antoi innoituksen saksalaislehdessä ollut leivoskuva. Ohjeen kakkuun hän kehitteli itse.
Sanja ei välitä seurata leipoessaan orjallisesti valmiita ohjeita, vaan keksii aina uutta: miten tämän voisi tehdä toisin?
– Olen ikuinen soveltaja!

Intohimoinen leipoja on pitänyt vuodesta 2013 lähtien Sokerivaltakunta-nimistä leivonta- ja ruokablogia, jossa kakut ovat tärkeällä sijalla. Monet resepteistä ovat hänen synnyinmaansa mukaan bosnialaisperäisiä.
Myös unikonsiemenkakussa on bosnialaista vaikutusta.
– Unikko on meillä hyvin käytetty taikinoissa ja täytteissä. Siemenet ja pähkinät kuuluvat Bosniassa leivontaan. Jauhojakin käytetään, mutta pähkinä tuo juhlavuutta, ja pähkinä, voi ja suklaa sopivat hyvin yhteen, Alisic kuvailee.

Vesa Vuorela

Sokerivaltakunnan valtiatar kirjoitti unikonsiemenluumukakun ja suklaajuustokakun ohjeet ylös Länsi-Savon ja Itä-Savon lukijoita varten. Testaa ohjetta ja herkuttele!

Unikonsiemenluumukakku

Vesa Vuorela

Luumuhyytelö:

5 luumua
60 g sokeria
4 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
1 kanelitanko
3 liivatelehteä

Keitä ensin luumukompotti.
Kuutioi luumut, lisää vesi, sokeri, sitruunan mehu ja kanelitanko ja keitä 10–15 minuuttia.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Valuta kompotti (älä heitä lientä pois, vaan käytä se viileänä kakun lisukkeena tai mehukeiton tapaan, esim. aamupuuron päälle). Lisää kuumaan luumuseokseen liivatelehdet ja sekoita varovasti vain sen verran, että liivatteet sulavat. Kaada kelmulla vuorattuun kulhoon ja jäähdytä hyvin.

Sillä aikaa voit tehdä pohjan:

80 g voita
100 g sokeria
2 rkl tummaa rommia
3 kananmunaa
1 rkl vehnäjauhoja (voit jättää kokonaan pois, jos haluat gluteenitonta kakkua, lopputulos on hieman kovempi, mutta silti hyvä)
100 g unikonsiemeniä jauhettuna (voit esim. jauhaa niitä sähköisellä kahvimyllyllä tai blenderissa)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää rommi ja kananmunat yksi kerrallaan, koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi jauhot ja unikonsiemenet ja sekoita varovasti lusikalla. Levitä seos paperilla vuoratulle irtopohjavuoalle (28 cm).
Paista uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä.

Valkosuklaajuustotäyte:

5 liivatelehteä
500 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
90 g kondensoitua maitoa
100 g valkosuklaata
yhden luomusitruunan kuori raastettu
40 g unikonsiemeniä jauhettuna

Kakun kokoamiseen tarvitset puolipyöreän n. 2 l kulhon. Leikkaa kakun pohja kulhon sisäreunojen kokoiseksi. Vuoraa kulho muovikelmulla mahdollisimman siistiksi, ettei kakun pinta tule kovin ryttyiseksi.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita kondensoitu maito suklaan kanssa. Lisää mascarpone ja kerma ja vatkaa seos kovaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi sitruunan kuori ja unikonsiemenet. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne tilkassa kuumaa vettä. Lisää sulatetut liivatteet ohuena nauhana juustoseokseen koko ajan vatkaten.
Kaada seos kulhoon. Poista luumuhyytelö kulhosta ja asettele juustoseoksen keskelle. Painele varovasti, että se uppoa juustoseoksen, mutta vain sen verran, että pinta tulee tasaiseksi. Laita kakkupohja päälle ja paina kevyesti. Voit laittaa sopivan kokoisen lautasen päälle puristamaan kakkua. Jäähdytä jääkaapissa 4-5 tuntia, mieluiten yön yli.
Kumoa kakkuvarovasti tarjoilulautaselle ja laita päälle valkosuklaakuorrute:

100 g valkosuklaata (mieluiten sitruunanmakuista leivontavalkosuklaata)
2 rkl voita

Sulata voi ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja kaada hitaasti kakun päälle. Anna kovettua jääkaapissa hetken.


Suklaajuustokakku

180 g täytekeksejä (esim. Domino, Ballerina...)
50 g voita

Poista kekseistä täyte ja murskaa ne karkeaksi muruksi. Kaksivärisistä kekseistä saat kivan näköisen marmorikuvioisen pohjan. Sulata mikrossa voi ja lisää siihen keksitäyte. Sekoita tahnaksi ja kaada keksimurujen joukkoon. Sekoita hyvin ja laita kelmulla vuorattuun irtopohjavuokaan (20 cm). Painele seos pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan sillä aikaa, kun teet täytteen. Irtopohjavuoan seinät voit vuorata leivinpaperisuikaleilla tai reunakalvoilla (löytyy leivontatarvikekaupoista).

Juustotäyte:

500 g ricottajuustoa (vaihtoehtona voit käytä puolet tuorejuustoa ja puolet creme fraichea, jossa on vähintään 20 % rasvaa)
1 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
150 g maitosuklaata
5 liivatelehteä
yhden vaniljatangon siemenet

Päälle:
tummaa kaakaota

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa vesihauteessa.
Vatkaa juusto ja tomusokeri sileäksi massaksi. Lisää kerma ja vaniljatangon siemenet ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää suklaasula ja vatkaa hyvin.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulaa ne tilkassa kylmää vettä. Kaada sulatetut liivatteet juustoseokseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
Kaada seos keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
Ripottele päälle kaakaota. Kaunis pinta syntyy, kun ripottelet kaakaon teesiivilän läpi.

Elina Keskitalo

Elina Keskitalo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet