Iso-Pappilan pihan kunnostustyö on Etelä-Savon Vuoden maisemateko - kyläläiset löysivät nurmikkoa ja vanhat kivirappuset

Pappilan villiintynyt piha ja puutarha kunnostettiin talkoilla, jossa ahkeroi Mäntyharjun Kirkonkylän kylätoimikunta.

Iso-Pappilan päärakennuksen takapiha on raivattu talkootyönä esiin Mäntyharjussa.
Iso-Pappilan päärakennuksen takapiha on raivattu talkootyönä esiin Mäntyharjussa.

Mäntyharjulla sijaitsevan Iso-Pappilan pihamiljöön kunnostus on valittu Etelä-Savon maisemateoksi 2016. Valinnan teki Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset.

Kunnostuksen on toteuttanut pitkälti talkootyönä Mäntyharjun Kirkonkylän kylätoimikunta. Yhteistyötahoina ovat olleet Mäntyharjun kunnan kiinteistötoimi ja Maisema- ja ympäristösuunnittelu Sofia Oy.

Iso-Pappila on kunnan omistama 1800-luvun pappilamiljöö, jossa toimivat Mäntyharjun museo, kesäteatteri ja kansalaisopisto.

Kesällä 2015 kylätoimikunta päätti kunnostaa pappilan villiintyneen pihan ja puutarhan. Alueelle tilattiin hoito- ja kehittämissuunnitelma.
Kyläläiset ovat kahden kesän aikana raivanneet Iso-Pappilan päärakennuksen takapihan esiin. Vanhat luonnonkivipenkereet ovat jälleen näkyvillä ja päärakennuksen takana avautuu iso nurmikkoalue, jossa kasvaa muutamia vaahteria ja omenapuita.

Tanja Rihu

Iso-Pappilan pihan kunnostaminen ja kehittäminen jatkuu. Kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky toivoo, että pihasta ja puutarhasta tulee kesäisin mäntyharjulaisten olohuone.
Suunnitelmissa on myös perustaa pappilamiljööseen lammaslaidun kesäksi.

Etelä-Savon vuoden maisemateko kilpailee valtakunnallisesta Vuoden maisemateko -tunnustuksesta.

Juttua päivitetty 20.11. kello 17. Muokattu tekstiä ja lisätty kuva.

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet