Mikkeliläislääkäri Hannu Paajanen toivoo hoitohenkilöstön rivien kestävän peloitta – Hän muistuttaa, että muihinkin vakaviin tauteihin pitää puuttua ajoissa

Paajanen varoittelee potilaita aiheettomasta varovaisuudesta

Erikoislääkäri Hannu Paajanen sanoo tiedottamisen olleen koronaepidemiassa tehokasta, mutta sen ei pidä johtaa muiden vakavien tautien hoitojen lamaantumiseen, kun potilaat tulevat varovaisiksi.
Erikoislääkäri Hannu Paajanen sanoo tiedottamisen olleen koronaepidemiassa tehokasta, mutta sen ei pidä johtaa muiden vakavien tautien hoitojen lamaantumiseen, kun potilaat tulevat varovaisiksi.

Kokenut mikkeliläislääkäri, professori Hannu Paajanen pitää koronavirustartuntojen hoidossa yhtenä mahdollisena kompastuskivenä sitä, ettei henkilökunta uskalla tulla töihin.

Paajasen mukaan joitakin ilmentymiä pelkojen yleistymisestä on. Hän toivoo lääkäreiden ja hoitajien toimivan eettisesti oikein.

– Että nämä eivät jäisi aiheetta omaehtoiseen karanteeniin, jos ovat oireettomia. Henkilö, joka on terve, voi tulla töihin, korostaa Paajanen.

Hän toimii Mikkelin keskussairaalassa kirurgian erikoislääkärinä ja toimitusjohtajana mikkeliläisessä Lääkärikeskus Ikiomassa.

Pula väestä voi tulla

Essotessa ja yksityisellä puolella ohjeistuksena on ollut ulkomaan matkalta palanneille 14 vuorokauden karanteeni. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä henkilökuntaa ei pidetä karanteenissa, jos henkilö on oireeton.

Kahden viikon karanteeni ei Paajasen mielestä ole enää järkevä menettely muuallakaan oireettomissa tapauksissa, koska pula henkilökunnasta voi uhata tartuntojen yleistyessä.

Paajanen kiinnittää koronatilanteessa huomion myös asiaan, josta Essote keskiviikon tiedotteessaan muistutti. Potilaat voivat tulla vastaanotoille hoitoon, jos heillä ei ole hengitysteiden infektio-oireita tai flunssaoireita. Lisäksi muistutetaan, että vakavia sairauksia pitää hoitaa myös poikkeusolojen aikana.

Muutkin taudit pitää hoitaa

Paajanen sanoo, että aiheettomalla varovaisuudella voidaan menettää aikaa esimerkiksi syöpädiagnoosien tapauksissa.

Hän on huolissaan siitä, jos tehokas tiedottaminen ja ohjeistaminen vie ojasta allikkoon.

– Terveyttä pitää hoitaa myös näissä oloissa, ja esimerkiksi apteekissa pitää asioida, jos on tarvetta.

– Koronavirus-infektion aikajänne voi olla kolme–neljä kuukautta, joten se on pitkä aika keskittyä pelkästään tämän kulkutaudin torjuntaan ja hoitoon. Muutkin taudit pitää hoitaa.