Vappupuhe: Satu Taavitsainen moitti Kirkkopuistossa ”porvarihallitusta” ja puolusti päivähoito-oikeuden laajennusta, ilmaista toista astetta sekä eläkkeiden nostoa ja vaati EU:lta aloitteellisuutta ilmastotoimissa

Taavitsainen kohotti maljan SDP:n vaalivoitolle, vaikka myönsi että tulos oli niukka.

Satu Taavitsainen puhui vapunpäivänä Mikkelin Kirkkopuistossa. Arkistokuva.
Satu Taavitsainen puhui vapunpäivänä Mikkelin Kirkkopuistossa. Arkistokuva.

Vaalit on käyty, mutta kaupunginvaltuutettu Satu Taavitsainen (sd.) jatkoi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen moittimista. Mikkelin Kirkkopuistossa vappupuhetta pitänyt Taavitsainen kuvaili hallituksen politiikkaa leikkaavaksi ja eriarvoistavaksi.

Taavitsainen antoi ymmärtää, että hallitus itsearvoisesti olisi halunnut leikata pienituloisten tukia ja lisätä hyvätuloisten verohelpotuksia.

Vaalitulosta Taavitsainen piti tuomiona hallituksen politiikalle. Neljän vuoden oppositiokauden jälkeen SDP:stä tuli pienellä erolla suurin puolue ennen perussuomalaisia ja kokoomusta.

— SDP voitti vaalit ja vaikka tulos oli niukka, niin voitto on aina voitto, sanoi Taavitsainen, joka itse tippui niukasti eduskunnasta yhden kauden istuttuaan.

Arvopohja "solidaarisuuden periaatteelle"

Puheessaan Taavitsainen vaati monia asioita, muun muassa koulutuksen, tutkimuksen ja tieteen kunnianpalautusta.

Toisen asteen koulutusta hän vaati maksuttomaksi ja kertoi, että SDP haluaa kehittää varhaiskasvatusta kohti maksuttomuutta.

Taavitsainen vaati myös Suomen arvopohjan ”palauttamista solidaarisuuden periaatteelle”.

— Ei suomalaisen enemmistön täydy tyytyä paikallaan polkeviin palkkoihin ja eläkkeisiin samaan aikaan kun huippujohtajien ja pankkiirien tulot nousevat huimasti.

Hän palasi puolueen lupaukseen pienituloisille eläkeläisille annettavasta satasesta.

— Tarvitaan rohkeita tekoja eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi. Me aiomme nostaa pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa eläkettä saavien tuloja sadalla eurolla. Pienten eläkkeiden korotuksen lisäksi indeksitarkistukset pitää tehdä eikä niistä leikkaaminen saa enää jatkua.

Lisäksi suursijoittajien veronkierto pitäisi estää, perintäyhtiöiden häikäilemätön toiminta pistää kuriin, kiky lopettaa ja lomarahat palauttaa entiselleen.

Europan on ryhdistäydyttävä

EU-vaaleissa ehdolla oleva Taavitsainen vaati Euroopalta ryhdistäytymistä.

— EU ei ole onnistunut edesauttamaan rauhaa ja vakautta lähialueilleen.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa hän kannattaa laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja näkee EU:llakin tässä roolin.

— Euroopan pitää olla omavarainen keksinnöissään ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Näin saadaan työpaikkoja Eurooppaan syntymään, emmekä siirrä ympäristöongelmia Euroopan ulkopuolelle, Taavitsainen sanoi.

Taavitsainen puhui Kirkkopuistossa kello 10 alkeneessa Työväen vappu -tapahtumassa. Juttu on tehty puheen kirjoitetun version pohjalta.

Uusimmat uutiset