Itä-Suomen poliisi varoittaa: syys-joulukuussa on kohonnut riski joutua hirvikolariin – Tilastojen mukaan hirvikolareita sattuu eniten hämärän aikaan

Kuljettajan keino välttää onnettomuus on ajonopeuden laskeminen erityisesti riskiaikoina, sanoo ylikomisario Petri Pahkin.

Antti Saraja

Hirvien liikkuvuus lisääntyy 10. lokakuuta, jolloin hirvenmetsästys käynnistyy koko maassa. Kuvituskuva.
Hirvien liikkuvuus lisääntyy 10. lokakuuta, jolloin hirvenmetsästys käynnistyy koko maassa. Kuvituskuva.

Onnettomuuteen voi joutua minä vuorokauden aikana tahansa ja ympäri vuoden. Tilastojen mukaan hirvikolareita sattuu kuitenkin eniten hämärän aikaan, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.

Vuosittain eläinonnettomuuksia tapahtuu eniten tammi-helmikuussa alkuillasta kello 15-18 välillä, maaliskuussa kello 18-21 välillä, huhti-elokuussa kello 21-24 välillä, syys-lokakuussa kello 18-21 välillä ja marras-joulukuussa kello 15-18 välillä, kertoo liikennepoliisisektorin johtajan ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Syksyn kuukausina myös aamuhämärän aika kuudesta yhdeksään näkyy tilastoissa kohonneina onnettomuuslukuina. Pahkin varoittaakin, että syys-joulukuussa on selvästi kohonnut riski joutua tieliikenteessä eläinonnettomuuteen, yleisimmin hirvikolariin.

– Tilastollisesti on todennäköistä, että loppuvuoden aikana Itä-Suomessa tapahtuu keskimäärin noin kaksi eläinonnettomuutta joka vuorokausi. Todennäköisimmin onnettomuuksia tapahtuu iltahämärän aikaan, ja kohonnut riski on myös aamuhämärässä, sanoo Pahkin poliisin tiedotteessa.

Yhdeksän kymmenestä henkilövahinkoon johtaneesta hirvieläinonnettomuudesta ajetaan vähintään 80 kilometrin tuntinopeudella. Riski loukkaantumiseen ja kuolemantapauksiin hirvikolareissa kasvaa jyrkästi ajonopeuden noustessa.

– Kuljettajan keino välttää onnettomuus on ajonopeuden laskeminen erityisesti riskiaikoina, hämärässä, huonon näkyvyyden vallitessa tai erityisen pusikkoisella tieosuudella. Ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja lieventää vammoja törmäyksen sattuessa, Petri Pahkin muistuttaa tiedotteessa.

Hirvien liikkuvuus lisääntyy 10. lokakuuta, jolloin hirvenmetsästys käynnistyy koko maassa.

Mitä?

Hirvikolarit

Iltahämärän korkeaa kolaririskiä selittävät seuraavat asiat

Näkyvyys tieympäristöön on ilmeisesti kaikkein heikoin hämärällä.

Hirvien suurin aktiviteetti ajoittuu auringonlaskuun.

Hirvet siirtyvät yöruokailumaille.

Hirvet uskaltavat teiden yli rohkeammin hämärän suojissa.

Yleensä kuljettajien vireystilan lasku hämärässä.

Näin voit välttää onnettomuuden

Huomio hirvivaaramerkit ja vähennä nopeutta hirvivaara-alueilla.

Tarkkaile tien vierustoja. Erityisesti, jos puista tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä.

Vähennä vauhtiasi välittömästi, jos havaitset hirven.

Käydä mahdollisimman paljon kaukovaloja.

Jos eläin juoksee tielle, pysy omalla kaistallasi mahdollisimman pitkään ja yritä väistää hirven takaa.

Lähde: Itä-Suomen poliisilaitos