Kalakuolemia on havaittu lisää Mäntyharjun onnettomuuspaikan lähellä — Haitta-aineiden maksimipitoisuus vesissä saavutetaan lähipäivinä

Ensimmäiset kuolleet kalat löytyivät Kärmelammesta viime viikolla. Muissa onnettomuuspaikan läheisyydessä olevissa vesissä ei ole havaittu kuolleita kaloja.

Etelä-Savon ely-keskus

Onnettomuuspaikan lähelle on rakennettu pato-allas, jotta haitta-ainepitoinen vesi ei pääse leviämään laajemmalle.

Mäntyharjussa 1,5 viikkoa sitten tapahtunut säiliövaunuturma on aiheuttanut lisää kalakuolemia Kärmelammessa, ely-keskus tiedottaa. Kaikki kuolleet kalat ovat olleet ruutanoita.

Muissa onnettomuuspaikan läheisyydessä olevissa vesissä ei ole havaittu kuolleita kaloja. Ensimmäiset kuolleet kalat löytyivät Kärmelammesta viime viikolla.

Lumen sulaminen aiheuttaa pitoisuuksien nousun

Viime viikon lopulla onnettomuuspaikan läheisyydessä otettujen näytteiden tulokset ovat myös valmistuneet.

Sarkavedessä olevat haitta-ainepitoisuudet ovat edelleen alhaisia, mutta aineen vaikutusalue on järvessä laajenemassa. Erityisesti Sarkaveteen purkautuvan ojan läheisyydessä haitta-ainepitoisuus on noussut.

Pajulammessa haitta-ainepitoisuus on pysynyt suunnilleen ennallaan, mutta ongelmia aiheuttaa se, että lumet alkavat pikkuhiljaa sulaa onnettomuuspaikalla.

Ely-keskus arvioi, että lumen sulamisesta aiheutuvat ja näin kasvavat virtaukset nostavat Pajulammen haitta-ainepitoisuutta. Maksimipitoisuus saavutetaan Pajulammessa todennäköisesti lähipäivinä, kuten myös Sarkavedessä. Tarkempi arvio ja ennuste saadaan ensi viikolla.

Torjuntatyöt toimivat

Torjuntatoimia onnettomuuspaikan läheisyydessä tehdään koko ajan. Virtauksia Kärmelammesta ja Ojantauksenlammesta on pyritty hidastamaan patoaltaalla, jotta haitta-ainetta ei kulkeutuisi enää eteenpäin.

Ely-keskuksen mukaan torjuntatoimet ovat alkaneet vaikuttaa. Kärmelammen ja Ojantauksenlammen pitoisuudet ovat nousseet, sillä haitta-aineet pysyvät nyt niissä. Ely-keskus selvittää parhaillaan Ojantauksenlammen ja Pajulammen välisen ojan padottamista.

Ensimmäiset näytteet kaivovesistä otettiin tänään maanantaina ja tuloksia niistä odotetaan tällä viikolla. Seuraavat järvivesinäytteet otetaan tiistaina. Näytteidenoton haasteena on se, että jäät alkavat sulaa eivätkä kanna enää mittaajia. Ely-keskus selvittää, voisiko pelastuslaitos auttaa näytteenottajia ongelmassa.

Onnettomuus tapahtui 1,5 viikkoa sitten

Vakava vaarallisen aineen onnettomuus tapahtui 1,5 viikkoa sitten lauantaina, kun Mäntyharjun Kinnin liikennepaikalla välivarastoinnissa ollut 50 junavaunun letka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen. Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui. 

Säiliössä oli 61 tonnia bensiinin lisäaineena käytettävää metyyli-tert-butyylieetteriä, josta 35 tonnia valui mahan ja kulkeutui ojia pitkin läheisiin vesistöihin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet