Pyöräilykypärän käyttöön ei voi pakottaa — Kalevankankaan koulun oppilaskunnalla on hauska lääke

Kalevankankaan koulun oppilaskunta on järjestänyt tempauksia, joissa kypärä päässä kouluun pyöräilleet on yllättäen palkittu elokuva- ja ravintolalipuilla.

Marita Waenerberg

Koulu voi suositella kypärän käyttöä, mutta lopullinen vastuu jää oppilaan huoltajalle ja oppilaalle itselleen.
Koulu voi suositella kypärän käyttöä, mutta lopullinen vastuu jää oppilaan huoltajalle ja oppilaalle itselleen.

Mikkelin lukion sekä yläkoulujen pihojen polkupyörätelineet ovat täynnä. Kun koulupäivä päättyy, melko harvojen pihasta lähtijöiden päässä näkyy kuitenkaan paljon puhuttua kypärää.

Lokakuun alussa kaupunginvaltuustossa käsiteltiin aloitetta pyöräilykypäräpakosta, ja sen on allekirjoittanut parisenkymmentä valtuutettua.
Mikkelin Lyseon koulun rehtori Jari Luukkonen ei kuitenkaan pidä pakkoa mahdollisena ratkaisuna.

— Selvitimme pari vuotta sitten, voiko koulu velvoittaa järjestyssäännöissään käyttämään pyöräilykypärää koulumatkoilla. Saimme kuitenkin lakimieheltä selkeän vastauksen, että emme voi, sillä kypäräpakkoa ei ole laissa.
Luukkonen toteaa, että päätös siitä, käyttääkö lapsi pyöräilykypärää vai ei, on viime kädessä huoltajalla.

— On huoltajan velvollisuus huolehtia lapselle kypärä aamulla päähän, jos sen käytön tärkeäksi näkee. Se on kasvatuksellinen asia.
Luukkonen myös muistuttaa, ettei koulumatkojen valvonta ole lähtökohtaisesti opettajien tehtävä. Tietyissä oppiaineissa ja liikenneturvallisuustapahtumissa käsitellään kypärän käytön hyötyjä sekä siihen vahvasti kannustetaan.
— Tämä on monelle nuorelle imagojuttu, johon koulun on vaikea vaikuttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet