Yksinäisyyden ehkäisyssä on usein kyse pienistä teoista: "Jo se, että tervehditään tai jutellaan naapurin kanssa voi olla yksinäiselle iso juttu" – Selvitimme, missä Mikkelissä saa apua yksinäisyyteen

Länsi-Savon lukija lähetti viime viikolla Sano se tekstiviestipalstalle toiveen, että joku auttaisi yksinäisiä löytämään ystävän. Tartuimme toimeen ja selvitimme, mistä Mikkelissä voi löytää apua yksinäisyyteen tai jopa uuden ystävän.

Taru Hokkanen

Leena Wetterströmin (vas) ja Mirjam Marttisen valmistamat ryijyt vaativat tekijöiltään kärsivällisyyttä. Setlementin ryhmissä käydyn vuosikymmenen ajan naiset ovat tutustuneet toisiinsa paremmin.
Leena Wetterströmin (vas) ja Mirjam Marttisen valmistamat ryijyt vaativat tekijöiltään kärsivällisyyttä. Setlementin ryhmissä käydyn vuosikymmenen ajan naiset ovat tutustuneet toisiinsa paremmin.

Yksinäisyys ja kaverien puute on kaiken ikäisten ongelma tälläkin kylällä, kirjoitti lukija Länsi-Savon -tekstiviestipalstalla viime keskiviikkona. Sano se -palstan viestissä kyseltiin, löytyisikö tahoa, joka voisi auttaa ihmisiä kohtaamaan toisiaan.

Tekstiviestin lähettäjä ei ole yksinäisyydessään yksin. Noin joka kymmenes suomalainen kokee arjessa läsnäolevaa, syvää yksinäisyyttä, Itä-Suomen yliopiston tutkija Elisa Tiilikainen kertoo.

Yksinäisyys myös koskettaa kaikenikäisiä, maalla tai kaupungissa asuvia.

– Yksinäisyyden kokemus liittyy usein elämän muutoskohtiin: avioero, muutto uudelle paikkakunnalle, puolison kuolema ja eläköityminen ovat näitä, Tiilikainen sanoo.

Mikkelissä yksinäisille löytyy erilaisia tukitoimintoja lapsista ja nuorista työikäisiin ja eläkeläisiin. Selvitimme, missä voi löytää apua yksinäisyyteen tai jopa uuden ystävän.

Seuraa ja tukea nuorille

Nuorille suunnattuja kohtaamispaikkoja ovat esimerkiksi Kulttuuripaja Kajo ja Ohjaamo Olkkari.

– Ohjaamo on matalan kynnyksen tila, joissa 15–29-vuotiaat nuoret voivat saada tukea vaikkapa ihmissuhteista ja koulu- ja työasioista puhumiseen, Mikkelin Ohjaamon toiminnanohjaaja Sari-Anne Ratia kertoo.

Ratian mukaan osa Ohjaamon henkilökunnasta on käynyt jännittäjät-koulutuksen, jonka avulla nuoria voidaan auttaa löytämään ratkaisu sosiaalisten tilanteiden jännittämiseen.

18–35-vuotiaille kohdistetussa Kulttuuripaja Kajossa taas kokoonnutaan arkisin erilaisten aktiviteettien, kuten pelien, kirjoittamisen, valokuvaamisen tai retkeilyn äärelle.

Tarjolla on aina myös kahvia, teetä ja seuraa.

Vesa Vuorela

Nuorten kohtamispaikoissa yleistä yhteistä puuhaa on lautapelien pelaaminen.
Nuorten kohtamispaikoissa yleistä yhteistä puuhaa on lautapelien pelaaminen.

Ohjaamon ohjaajan Paula Rahikaisen mukaan Ohjaamoon saapuu nuoria, joilla on läheisverkostoja sekä niitä, joilla ei ole ainuttakaan henkilöä elämässään.

– Jos ei ole kontakteja, niin arkiset toiminnat hankaloituvat. Elokuvissa käynti tai ihan vain kauppareissu voivat olla vaikeita, Rahikainen kuvailee.

Ohjaamosta voidaankin opastaa nuoria myös muille tahoille, kuten Essoten piirissä toimivaan, 13–17-vuotiaille tarkoitettuun Välkkäriin.

– Nuori voi itse ottaa meihin yhteyttä, tai esimerkiksi vanhemmat tai opettajat, jos heillä on huolta nuoren käyttäytymisestä, Välkkärin sairaanhoitaja Sonja Auvinen kertoo.

Tukea työttömille

Työttömille suunnattu Mikkelin työttömät ry:n ylläpitämä Kohtaamispaikka Kipinä ei katso kävijöidensä ikää.

– Kohtaamispaikka on työikäisille, mutta tärkeintä ei ole työllisyyden tukeminen, vaan kohtaamiset itsessään. Emme jaottele kuka on yksinäinen tai työtön, toiminnanjohtaja Heikki Pyrhönen kertoo.

Kohtaamispaikassa tarjotaan työttömille suunnattua ohjausta esimerkiksi työnhakuun liittyvissä asioissa ja järjestetään erilaisia maksuttomia toimintaryhmiä ilmaisutaidosta terveysliikuntaan.

Mutta moni saapuu Kohtaamispaikalle vain tavatakseen uusia tai vanhoja tuttuja.

– Paljon on asiakkaina yksin asuvia, jotka haluavat tulla tänne vaihtamaan vain kuulumisia, Pyrhönen kertoo.

Opastusta erityistarpeisiin ja leikkiseuraa lapsiperheille

Myös Essoten Omatorilta löytyy Kohtaamispiste, jonne voi saapua kahvittelemaan ja kyselemään vinkkejä arjen pyörittämiseen.

Omatori on suunnattu erityisesti iäkkäille, vammaisille ihmisille ja omaishoitoperheille, mutta myös muut alueen asukkaat ovat tervetulleita.

Seuraa kaipaavat lapsiperheet voivat puolestaan vierailla esimerkiksi kirjaston alakerrassa toimivassa Lapsiperheiden avoimessa kohtaamispaikassa, josta löytyy leikki- ja juttuseuraa arkipäivisin (LS 9.1.). Kohtaamispaikan avajaisia vietettiin tammikuun puolivälissä.

Jaakko Avikainen

Mikkelin pääkirjaston alakerrassa avattiin tammikuussa lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka, josta perheelliset voivat löytää samassa elämäntilanteessa olevaa seuraa. Aatoksen ja Veikon äidit Sanna-Mari Koskimäki ja Elina Vahvaselkä ideoivat esikoisvauvojen perheiden keskusteluryhmän.
Mikkelin pääkirjaston alakerrassa avattiin tammikuussa lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka, josta perheelliset voivat löytää samassa elämäntilanteessa olevaa seuraa. Aatoksen ja Veikon äidit Sanna-Mari Koskimäki ja Elina Vahvaselkä ideoivat esikoisvauvojen perheiden keskusteluryhmän.

"Jo se, että tervehditään tai jutellaan naapurin kanssa voi olla yksinäiselle iso juttu." — Annastiina Vesterinen

Sitoutumatonta ryhmävoimaa Setlementissä

Myös Setlementti ry:n toimintaan osallistuminen on vähentänyt asiakkaiden yksinäisyyttä.

Setlementti on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Jäseniä on 450 ja jäsenten keski-ikä 75 vuotta.

– Yksinäisyys on vähentynyt, vaikka eiväthän kaikki meille tulevat ole yksinäisiä, Setlementin toiminnanjohtaja Elina Lehmusoksa kertoo.

Lehmusoksa on ollut Setlementin toiminnassa mukana yli vuosikymmenen.

Tuolloin perustettiin hyvän olon kohtaamispaikka.

– Etelä-Savo on yksi ikääntyvimmistä maakunnista. Tämän vuoksi aloimme kehittää toimintaa ikäihmisille, ja tällaiseksi se on muuttunut asiakkaiden toiveita seuraillen.

Setlementin ohjelmaan kuuluukin tänä päivänä niin luontoretkiä kuin lauluakin.

– Haluamme, että kotona asuvilla ihmisillä olisi paikka, johon tulla ilman, että tarvitsee olla sitoutunut mihinkään järjestöön.

Yhteisöllisyyden voimin yksinäisyyttä vastaan

Mikkelissä tiedostetaan yksinäisyyden mukanaan tuomat ongelmat.

– Ennenaikaisissa elinvuosien menetyksissä yksinäisyys monine ilmiöineen on taustalla yli 40 prosentissa tapauksista, Mikkelin hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen sanoo.

Vertailun vuoksi Väänänen kertoo, että esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien osuus ennenaikaisista elinvuosien menetyksistä on 20 prosenttia.

Yksinäisen on kuitenkin usein vaikea itse hakeutua avun pariin.

Tähän ajatukseen pohjaa Xamkin ja Viadian vuoden 2019 lopussa alkanut yhteisöllisen asumisen hanke, jossa myös Mikkelin kaupunki on mukana.

– On mentävä palveluiden kanssa ihmisten luo, ei odottaa, että yksinäiset etsiytyvät palveluiden luo, projektipäällikkö Annastiina Vesterinen kertoo.

Hankkeella on kohteet Peitsarissa, Anttolassa ja Hirvensalmella.

– Tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen ja yhteisöllinen tekeminen tukemalla asukkaiden omia toiveita esimerkiksi taloyhtiössä järjestettävän toiminnan suhteen, Vesterinen sanoo.

Toiminta voi olla vaikkapa yhteisiä luontoretkiä tai juttutuokioita taloyhtiön omissa tiloissa.

Myös hyvinvointikoordinaattori Väänänen on samoilla linjoilla Vesterisen kanssa.

– Yhteisöllisyyden tärkeys tiedostetaan aiempaa paremmin. Suomen oloissa kokoontumiseen tarvitaan usein erillisiä tiloja, joiden järjestämistä on nyt alettu enemmän miettiä, Väänänen sanoo.

Myös Tiilikainen vahvistaa ihmisten luo menevän toiminnan tärkeyden.

– Toiminta on saatava juurtumaan ihmisten omiin tarpeisiin ja tavoitettava syvää yksinäisyyttä kokevat heidän omassa elinympäristössään.

Vesterinen muistuttaakin, että vaikka yksinäisyyden ennaltaehkäisy on suuri hanke, on kyse lopulta pienistä teoista.

– Ihan jo se, että tervehditään tai jutellaan naapurin kanssa voi olla yksinäiselle iso juttu.

Mikkelin kohtaamispaikkoja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Perhekahvila Kotilo on auki tiistaisin kello 9–12 osoitteessa Maaherrankatu 36.

Saimaa Stadiumilla on maanantaisin klo 9 maksuton liikuntavuoro ikäihmisille.

Laajalammen asukastuvalla järjestetään päivittäin erilaisia kerhoja bocciasta bingoon, mutta paikalle voi saapua, vaikkei ryhmätoimintaan osallistuisikaan.

Punainen risti järjestää ystävätoimintaa ja päivystyspuhelin 0447061466 päivystää maanantaisin kello 17–20.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta järjestää erilaisia kerhoja sekä vertaistukiryhmiä elämän vaikeissa tilanteissa oleville.