Testamentin tekemättä jättäminen on karhunpalvelus omalle perheelle - vastaa kyselyyn!

Perintöveroa kertyi Suomessa viime vuonna 632 miljoonaa euroa.

Mikko Kääriäinen

Veronmaksajien lakimies Harri Rajala tuntee perintökiemurat. Rajala suosittelee lämpimästi testamentin tekemistä, sillä se selkeyttää perinnönjakoa.
Veronmaksajien lakimies Harri Rajala tuntee perintökiemurat. Rajala suosittelee lämpimästi testamentin tekemistä, sillä se selkeyttää perinnönjakoa.

Valtion perintö- ja lahjaverokertymä kasvoi viime vuonna 132 miljoonaa euroa laihanlaisesta edellisvuodesta. Kertymä vuonna 2015 oli 632 miljoonaa euroa.

Perintöä ajatellaan yleensä vasta sitten, kun voi olla jo liian myöhäistä. Lakimies Harri Rajala Veronmaksajista suosittelee pohtimaan vaihtoehtoja kuoleman varalle, jos oman perheen edun kokee tärkeäksi.
— Mitä aiemmin suunnittelun aloittaa, sen parempi.

Perintökiemuroissa säästää silkkaa rahaa täysin laillisesti, kunhan ottaa selvää asioista ja turvautuu tarvittaessa asiantuntijan apuun.

Yleisesti harmitellaan sitä, ettei ole tehty testamenttia ollenkaan tai ei ole tehty lahjoituksia etukäteen, jotta perintöä olisi vähemmän verotettavana. On ollut puhetta testamentista ja lahjoista, mutta pelkäksi puheeksi jäivät, Rajala sanoo.

— Joskus harmitellaan sitä, että perintö on arvostettu alakanttiin perukirjassa tavoitteena päästä pienemmällä perintöverolla. Tämä nimittäin voi johtaa siihen, että myöhemmin esimerkiksi perintönä saatua kesämökkiä myydessä syntyykin iso luovutusvoitto.
— Luovutusvoitto on pääomatuloa ja veroprosentti on kovempi kuin perintöverossa, jos perilliset kuuluvat 1. perintöveroluokkaan. Muutoksenhakuajatkin ehtivät sopivasti mennä umpeen, Rajala sanoo.

Vastaa kyselyyn, jossa selvitämme, millaisia kokemuksia ja mielipiteitä perintöihin liittyy. Teemme aiheesta jatkojuttua. Vastaukset käsitellään luottamuksellisina.

Mikko Kääriäinen

Mikko Kääriäinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.