Pieksämäki päätti vihdoin oman syntymäpäivänsä: "Päivä on ainoa, joka koskee kaikilta osin nykyistä Pieksämäkeä" — Lauantaina juhlitaan Iso-Pappilassa

Kaupungin 445-vuotisjuhlaa vietetään Sylvi Kekkosen puistossa lauantaina 27.7.

Arja Reinikainen

Pieksämäen lauantaisessa syntymäpäiväjuhlassa nähdään juhlanäytös Pieksämäen kesäteatterin Lisää löylyä, Pöntinen -esityksestä.
Pieksämäen lauantaisessa syntymäpäiväjuhlassa nähdään juhlanäytös Pieksämäen kesäteatterin Lisää löylyä, Pöntinen -esityksestä.

Pieksämäellä juhlitaan tulevana lauantaina kaupungin 445-vuotissyntymäpäivää.

Pieksämäen historiaan liittyy monia vaiheita, jotka ovat vaikeuttaneet sen määrittämistä, milloin kaupungin syntymäpäivä virallisesti on. Kaupungissa ei ole osattu päättää, mikä olisi oikea päivä.

— Ei tarvinnut kuin mennä historiassa yli 400 vuoden päähän, että oikea päivä löytyi, toteaa Iso-Pappilan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Seppä.

Viralliseksi syntymäpäiväksi on nyt päätetty 27. 7. 1574. Tuolloin perustettiin Pieksämäen kirkkopitäjä, jonka ensimmäinen pappila oli nykyisen Iso-Pappilan paikalla.

—Päivä on ainoa, joka koskee kaikilta osin nykyistä Pieksämäkeä, Seppä toteaa.

Kaupungissa ei ole osattu päättää, mikä olisi oikea päivä.

Juhlaa vietetään Iso-Pappilan pihapiirissä, Sylvi Kekkosen puistossa. Ilkka Seppä johdattaa aiheeseen avauspuheenvuorossaan Sotkan seitsemän munaa. Juhlapuheesta vastaa historiantutkija ja kirjailija Eero Valanko Kangasniemeltä. Kaupungin tulevaisuuteen luo katsauksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen (kesk.).

Musiikista vastaa puhallinorkesteri Pieksämäki-Varkaus. Ohjelmassa on myös pienoisnäytelmä Pekka Käiväräisen häätö.

Juhla jatkuu illalla puistokonsertilla, jossa esiintyvät sopraano Eeva Saarenpää ja pianisti Risto Sojakka.

Päivä huipentuu Pieksämäen kesäteatterin Lisää löylyä, Pöntinen -juhlanäytökseen.

Pieksämäki 445 vuotta -puistojuhla Sylvi Kekkosen puistossa lauantaina 27. heinäkuuta kello 14 alkaen.

Luetuimmat