Nyrkiniskun katsottiin johtaneen nuorukaisen kuolemaan Mikkelissä, käräjäoikeus rankaisi lyöjää pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta

Kasvoihin lyöty mies kuoli kotona yksin ollessaan. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi lyöjän vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Henri Väisänen

Etelä-Savon käräjäoikeus on antanut kansliatuomion helmikuussa 2019 Mikkelissä tapahtuneesta kuolemantuottamuksesta.
Etelä-Savon käräjäoikeus on antanut kansliatuomion helmikuussa 2019 Mikkelissä tapahtuneesta kuolemantuottamuksesta.

Vuonna 1998 syntynyt mies tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta. Koeaika päättyy 31.10.2022.

Vastaajan katsotaan aiheuttaneen huolimattomuudellaan 19-vuotiaan miehen kuoleman.

Lisäksi vastaaja tuomittiin yhteensä noin yhdeksän ja puolen tuhannen euron korvauksiin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Rangaistukseen johtaneet tapahtumat ajoittuvat helmikuulle 2019. Tapahtumapaikkana oli Mikkelin keskusta.

Käräjäoikeuden asiakirjoista ilmenee, että miehet olivat painineet, jolloin vastaaja oli lyönyt toista miestä yhden kerran nyrkillä kasvoihin. Mies kaatui lyönnin voimasta maahan, mutta jatkoi illanviettoaan vastaajan kanssa.

Hän kuoli myöhemmin yksin kotona ollessaan. Kuolinsyynä oli aivokalvovaltimon katkeamisesta johtunut verenpurkauma.

Lyönnin jälkeen iltaa jatkettiin sovussa

Lyönnin jälkeiset tapahtumat selvitettiin käräjäoikeudessa valvontakameran tallenteella ja henkilötodistelulla.

Vastaajan ja menehtyneen miehen kerrotaan jatkaneen lyönnin jälkeen illanviettoaan sovussa ja asioineen muun muassa Mikkelin keskustassa ruokaravintolassa, missä vastaaja sammui pöytään.

Pahoinpidellyn miehen toimitti kotiinsa poliisipartio, joka huolehti myös siitä, että hän pääsi turvallisesti asuntoonsa.

Lyönnin jälkeen mies oli hoiperrellut kävellessään ja jossakin vaiheessa myös oksentanut useamman kerran. Käräjäoikeuden tulkinta on, etteivät ulkopuoliset henkilöt ole voineet tietää lyödyn miehen pahoinvoinnin johtuneen muusta mahdollisesta syystä kuin humalatilasta.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin sitä, mitkä kaikki seikat aiheuttivat miehen kuoleman.

Rangaistus perustuu siihen, että vastaajan katsotaan aiheuttaneen toisen miehen kuoleman, mutta että teko ei ole ollut tahallinen. Rangaistuksessaan Etelä-Savon käräjäoikeus on ottanut huomioon korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiä.