Influenssaepidemia lähellä huippuaan Etelä-Savossa

RSV-infektiot, parainfluenssan ja influenssa B:n sairaustapaukset ovat nekin kasvussa.

Jaakko Avikainen

Yhdessä aivastuksessa voi olla noin 40 000 influenssavirusta.

Työpaikoilla ja kouluissa se on silminnähden huomattavissa. Sairaustapauksia on juuri nyt tavallista runsaammin koko Etelä-Savossa. Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden infektiolääkäri Sakari Vuorinen arvelee, että influenssaepidemian suhteen maakunnassa aletaan olla lähellä huippua.

Se tarkoittaa kuumeilevia, yskiviä ja pärskiviä ihmisiä kaikkialla.

– Uskon, että alamme olla influenssaepidemian huipulla. Rinnalla kulkee RSV-infektiot, parainfluenssa ja influenssa B on nousemassa. Norovirus-oksennusripulitautia on yksittäisiä, Vuorinen sanoo.

Influenssa on virusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Epidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 prosenttia aikuisista ja 20–30 prosenttia lapsista sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa sairaalahoitoa vaativiin jälkitauteihin.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2-3 kuukautta.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo